Grotta della poesia – природен базен на Јадранско море

Grotta della poesia или во превод од италијански „Пештера на поезијата“ се смета за еден од најубавите природни базени на светот.

najubaviot-priroden-bazen-na-jadransko-more-grotta-della-poesia-01.jpg

Станува збор за јајцевидна форма широка околу 30m, сместена во карпите на италијанското село Roca Vecchia на јадранското крајбрежје, помеѓу градовите Лече и Отранто.

najubaviot-priroden-bazen-na-jadransko-more-grotta-della-poesia04.jpg

Легендата вели дека на ова магично место на работ на италијанската „чизма“ некогаш се капела прекрасна принцеза на која поетите и ги посветувале своите најубави стихови.

najubaviot-priroden-bazen-na-jadransko-more-grotta-della-poesia03.jpg

Токму од таму потекнува и нејзиното име.

najubaviot-priroden-bazen-na-jadransko-more-grotta-della-poesia08.jpg

Grotta della poesia е исполнета со солена морска вода, има прекрасна сина боја, а локалното население честопати ја посетува за да се освежи во топлите летни денови.

najubaviot-priroden-bazen-na-jadransko-more-grotta-della-poesia05.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *