На таткото му откажале бубрезите, па своите ги донирале на непознати

Откако нивниот татко починал бидејќи му била потребна трансплантација на бубрег, две сестри го донирале својот бубрег на непознати луѓе за да не дозволат други семејства да страдаат како нивното.

bubrezite-na-tatko-im-otkazhale-i-go-izgubile-pa-gi-donirale-svoite-na-nepoznati-01.jpg

Приказната за овие сестри е стара околу 1 година, но деновиве многумина повторно се потсетија на овој хуман потег, па го издвојуваме како позитива на денот.

Марк Горалски се борел подолго време со болест и откажани бубрези, а едната сестра била подготвена да го донира својот за него, но докторите сметале дека тој не е во доволно добра состојба за да издржи трансплантација.

bubrezite-na-tatko-im-otkazhale-i-go-izgubile-pa-gi-donirale-svoite-na-nepoznati-.jpg

Откако нивниот татко починал, двете сестри Хана и Бетани, решиле дека сакаат да направат добро дело и да усреќат други семејства, со тоа што ќе го донираат својот бубрег на некого кому му е потебен.

„Мојот татко секогаш беше дарежлив и им помагаше на другите. Долго размислував како ќе си помогнам да го пребродам ова и потоа одлучив дека ова е одличен гест со кој ќе му оддадат почит. Знаејќи дека на многу луѓе им треба трансплантација, ми беше себично да си го оставам бубрегот.“ – вели едната сестра.

bubrezite-na-tatko-im-otkazhale-i-go-izgubile-pa-gi-donirale-svoite-na-nepoznati04.jpg

Сестрите веруваат дека ако нивниот татко бил ставен во таква положба, со сигурност би го направил истото, бидејќи секогаш сакал да помогне.

„Знам дека би бил горд на нас. Ги охрабрувам и другите луѓе да го прават тоа. Ние сме млади и здрави и закрепнувавме само 10 дена.“ – вели Бетани.

bubrezite-na-tatko-im-otkazhale-i-go-izgubile-pa-gi-donirale-svoite-na-nepoznati03.jpg

Сега тие гордо си ги носат лузните од операцијата кои ги потсетуваат дека спасиле нечиј живот и усреќиле нечии семејства. Браво девојки!

kidney-donation-ht-jt-190604_hpMain_16x9t_1600.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *