Што најмногу проверуваат цариниците на аеродром во вашиот багаж

Луѓето кои се одговорни за проверка на патниците се како вистински детективи – тие не само што ви го проверуваат багажот, туку мораат да обрнат внимание и на вашиот говор на телото, со цел да откријат дали има нешто сомнително.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-01.jpg

А, имаат само 2-3 минути да оценат дали некоја личност претставува потенцијална закана. Тие најчесто обрнуваат внимание на облеката што ја носите и неколку невербални знаци кои често се појавуваат кај луѓето кои кријат нешто.

Се разбира, не значи дека секој што ќе направи некој од „сигналите“ е криминалец, но ова им помага да одредат кои патници се потенцијална опасност.

Во продолжение погледнете на што најмногу обрнуваат внимание:

Дали постојано ја допирате вашата торба

Ако неколкупати ја проверите торбата без да извадите нешто, нормално дека ќе изгледате сомнително. Обично луѓето се однесуваат вака кога се нервозни или кога кријат нешто, па цариниците го гледаат ова како сигнал.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-02.jpg

Често трепкање и проѕевање

Понекогаш и честото трепкање и проѕевање можат да ја издадат личноста која крие нешто.

Бидејќи поголемиот дел од комуникацијата е невербална, ова однесување открива многу за патникот.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-03.jpg

Триење на дланките

Кога сме под стрес, нашите дланки се потат, па ако криете нешто во багажот веројатно ќе го искусите ова.

А, кога ни се испотени дланките, најчесто ги триеме едни од други и ова е гестикулација што покажува дека патникот можеби крие нешто.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-04.jpg

Прекрстени раце

На овој начин луѓето се обидуваат да се оттргнат од несаканото внимание. Прекрстувањето на рацете е знак дека личноста не сака да разговара, па затоа и ова е сигнал што го привлекува вниманието на цариниците.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-05.jpg

Стегнати усни и муртење

Изразите на лицето се менуваат често и откриваат многу за нашите чувства. Ако патникот крие нешто, ќе биде под стрес и најверојатно ќе ги стегне усните или ќе има намуртен израз на лицето.

Истовремено, овие изрази покажуваат и дека некоја личност е гневна, што значи може да предизвика потенцијални проблеми.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-06.jpg

Фризури, украси за коса, накит

Ако сте летале со авион, знаете дека треба да ги извадите сите метални предмети пред да поминете под детекторот. Затоа, цариниците обрнуваат внимание на вашиот накит, но и на украсите за коса.

Ако, на пример, имате комплицирана фризура, веројатно ќе ве натераат да извадите сè од косата, за да се осигурат дека нема да шверцувате ништо.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-07.jpg

Карго панталони, фустани, здолништа

Ова е веќе очигледно – под оваа облека лесно можете да скриете секакви работи, па цариниците обрнуваат внимание на неа.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-08.jpg

Доцнење и брзање

Понекогаш, доцнењето е трик што го користат луѓето кои сакаат да шверцуваат нешто – бидејќи се во брзање, се надеваат дека цариниците нема темелно да ги проверат.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-09.jpg

Како одговарате едноставни прашања

Цариниците не ве прашуваат каде одите и зошто бидејќи се љубопитни, туку ги интересира како ќе одговорите.

Неретко, луѓето кои кријат нешто стануваат нервозни и на најобичните прашања, а ова им дава сигнал на цариниците да внимаваат на нив.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-10.jpg

Што имате во куферот

Ова веќе го знаеме сите, но цариниците обрнуваат внимание и на тоа дали содржината на куферот се совпаѓа со она што го кажувате. Ако, на пример, одите на летен одмор, нормално е во куферот да имате костими за капење, креми за сончање и слично.

Понекогаш, на овој начин одредуваат дали треба да направат дополнителна проверка на куферот.

na-shto-najmnogu-obrnuvaat-vnimanie-carinicite-na-aerodrom-za-vreme-na-proverka-na-bagazhot-11.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *