Шар Планина, во и надвор од границата на Македонија (ФОТО)

Веста за иницијативата за прогласување на Шар Планина за национален парк на Македонија ја дочекавме со радост и ентузијазам пред неколку месеци. 

Volshebnata-Shar-Planina-01.jpg

Шар Планина како еден од најголемите и највисоките планински масиви во Македонија, е сместена во северозападниот дел на земјата, на границите со Косово и Албанија.

Шарпланинскиот масив се протега во правец североисток – запад – југозапад во должина од 76 км.

Започнува од реката Лепенец и Качаничката Клисура на североисток, на исток границата е определена со Полошката котлина, на југозапад Штировичката Река и изворите на Радика, на југ изворот на реката Вардар – Вруток, а на запад – надвор од територијата на Македонија, со Сириничката Жупа, реката Призренска Бистрица и нејзината долина, и жупите Гора и Ополе во Косово; додека пак, во Албанија се простира од планината Калабак до Шерупа.

Вкупната ширина изнесува од 10 до 25 км, а вкупната површина што ја зафаќа шарпланинската област изнесува 1.600 км2.

Шара е богата со вода. Тоа го потврдуваат 27 планински езера, 100 поголеми извори, изворишта над 25 поголеми планински реки.

Шар Планина е бисер со маѓепсувачка убавина кој треба да го цениме и негуваме. Нејзината убавина во и надвор од Македонија е бесценета.

Погледнете ја низ објективот на инстаграмџиите:

View this post on Instagram

#sarplanina #macedonia #nature #flowers #mountain

A post shared by Ubavinite na Makedonija (@ubavinitenamakedonija1) on

View this post on Instagram

Z lepim jutrom se dan začne!🌄 Climbing up this mountain Climbing up twice Hoping that I make it this time But I'm so done with hoping 'Cause hoping is to failing is to Falling down this mountain Falling down again Boom, boom Heart beats still beating in the end I'm choking But that's just what they wanted So I get up off the ground And I shake it out Ra, da, da Come, look at me now Look at me now I'm not here to talk I'm not here to talk I'm just here to walk Here to walk the walk I'm gonna make it up this mountain Make it to the top Show them what I'm made of Show them what I've got I will, I will, I will I will, I will, I will So mark my words Before you swallow yours I'm gonna make it up this mountain Make it to the top Show them what I'm made of Show them what I've got I will, I will, I will I will, I will, I will So mark my words Before you swallow yours just like a pill Started as a question Ended as a fact When I found out I'm the only one that has my back I'm drowning 'Cause they fill my lungs with venom And the sharks are coming out And they're hungry now, ra, da, da Sharks are coming out I put them out I'm gonna make it up this mountain Make it to the top Show them what I'm made of Show them what I've got I will, I will, I will I will, I will, I will So mark my words Before you swallow yours I'm gonna make it up this mountain Make it to the top Show them what I'm made of Show them what I've got I will, I will, I will I will, I will, I will So mark my words Before you swallow yours just like a pill Ay, before you swallow yours just like a pill Ay, before you swallow yours just like a pill I would never lie So mark my words before you swallow yours 📍© 🏞️ ☀ 📸 @gajicphotographer . . . #mountainlife #mountaineering #velikaplanina #zlatiborplanina #mountainlovers #mountainview #mountainsun #sarplanina #mountainlover #taraplanina #planinarenje #mountains #planinari #mountain #gajicphoto #ig_gajic #binded #planinarenjesrbija #staraplanina #mountaintop #planinatara #mountainsunset #sharplanina #mountainlove #mountaineer #mountainclimbing #suvaplanina #mountainsunrise #planina #mountainsunsets

A post shared by Fairytale on Velika planina (@kocavelikaplanina) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *