20 знаци дека како дете сте биле емоционално малтретирани (можеби и несвесно)

Кога ќе пораснеме, воспитувањето и начинот на кој сме растеле има големо влијание на нас во повозрасните години, како и на тоа како реагираме во дадени ситуации.

20-znaci-dekakako-dete-ste-bile-emocionalno-maltretirani-mozebi-i-nesvesno-2.jpg

Жртвите на емоционално малтретирање имаат одредени заеднички карактерстики, па доколку се сомневате, време е да проверите.

Можеби оваа листа ќе ви помогне подобро да си разберете некои ваши постапки.

Што им е заедничко на овие луѓе?

1. Поставуваат прашања дури и кога го знаат одговорот, бидејќи се сомневаат во себе.

2. Постојано се извинуваат.

3. Исто така и постојано се преиспитуваат.

4. Неодлучни се.

5. Но, и крајно дисциплинирани.

6. Чувствителни се на галама.

7. Интроверти се.

8. Имаат одбрамбена природа, односно настроени се заштитнички.

9. Имаат потешкотии во поврзувањето со други луѓе.

10. Тешко остваруваат контакт со очите.

20-znaci-dekakako-dete-ste-bile-emocionalno-maltretirani-mozebi-i-nesvesno-1.png

11. Избегнуваат конфликти.

12. Постојано се себе-казнуваат кога ќе погрешат.

13. Тешко им е да се зближат со луѓето.

14. Тешко прифаќаат и комплименти.

15. Имаат ниска самопочит и не веруваат дека сте вредни.

16. Нервозни се во 90% од времето.

17. Нервозата често се меша со лутина.

18. Расположението постојано им се менува.

19. Тешко им е да се обврзат во љубовта.

20. Го живеат животот автоматски, не со емоции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *