Зошто кремите со заштитен фактор треба да бидат дел од секојдневната нега на кожата?

Знаевте ли дека УВ зраците можат да предизвикаат штета на кожата дури и на облачно време? Кремите со заштитен фактор треба да станат дел од секојдневната нега на кожата, и тоа од неколку причини.

zoshto-kremite-so-zashtiten-faktor-treba-da-bidat-del-od-sekojdnevnata-nega-na-kozhata-01.jpg

За лицето, најдобро е да користите крема со заштитен фактор 30, па дури и 50, и тоа да ја нанесете барем 20 минути пред излегување.

Во продолжение погледнете зошто овие креми се многу важен дел од негата на вашата кожа:

Го намалуваат ризикот од рак на кожата

Веќе знаеме дека УВ зраците можат да бидат причина за рак на кожата, а овие креми ве штитат токму од нив. Не значи дека ќе ве заштитат 100%, но ризикот е помал.

Ја спречуваат нееднаквата боја на кожата

Долгата изложеност на УВ зраци може да предизвика и нееднаква пигментација, како пеги, темни дамки на лицето и слично.

zoshto-kremite-so-zashtiten-faktor-treba-da-bidat-del-od-sekojdnevnata-nega-na-kozhata-03.jpg

Го забавуваат стареењето на кожата

УВ зраците можат и да го забрзаат стареењето на кожата, а заштитените креми со фактор ќе го спречат тоа.

Го спречуваат настанувањето на опасни изгореници

Сите знаеме колку лошо изгледаат затворениците од сонце, но и колку се болни. Кремите ќе ја спречат и оваа појава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *