Фотографии што покажуваат колку штета ѝ нанесуваме на природата

Пластиката почнува да претставува навистина сериозен проблем. Истражувањата покажаа дека микропластиката веќе се наоѓа и во нашата храна, а за ова сме одговорни само ние.

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-01.jpg

Пластиката не единствениот проблем – го менуваме нашиот екосистем, а и од ова последиците се опасни.

Во продолжение погледнете неколку фотографии што покажуваат колку всушност ѝ штетиме на природата:

Неконтролираното сечење на шумите остава огромен број животни без дом

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-02.jpg

Бројот на примати се намалува и голем дел од нив ќе треба да живеат во кафези за да се осигури нивниот опстанок

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-03.jpg

Мразот се топи дупло побрзо за разлика од почетокот на векот

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-04.jpg

Последица од загадувањето со нафта

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-05.jpg

И туризмот има лошо влијание врз многу места

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-06.jpg

Ги користиме животните за забава

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-07.jpg

Илјадници животни настрадуваат од нашиот отпад што завршува во морињата и океаните

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-08.jpg

Сушите се сè почеста појава и веќе ги гледаме последиците

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-09.jpg

Во минатото, Аралското Езерото беше четврто по големина во светот, а денес се останати само 10% од водата што ја имаше

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-10.jpg

Зголемувањето на температурата на океаните и морињата ги убива коралите ширум целиот свет

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-11.jpg

Разликата помеѓу фотографиите е 100 години

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-12.jpg

Ако продолжиме со ова темпо, до 2050-та ќе има повеќе пластика отколку риби во океаните

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-13.jpg

За да го излупите овошјето ви се потребни 2-3 минути, но оваа пластика нема да се разгради цел век

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-14.jpg

Многу мал дел од пластиката се рециклира, остатокот завршува во депонии

fotografii-shto-pokazhuvaat-kolku-shteta-i-nanesuvame-na-prirodata-15.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *