Дом кој има повеќе растенија од бетон

Поради количината на зеленило, движењето низ оваа виетнамска куќа создава чувство дека сте во зелена оаза на природата, а не во куќа во град.

kuka
Проектот за куќата од 450 метри квадратни со симболичко име Park Roof House е потпишан од архитектонското студио MDA Architecture, кое успеа да ја исполни желбата на клиентите да добијат мирно место за да се релаксираат со многу зеленило, светлина и апсолутна приватност.

kuka1
Затоа, архитектите ја организирале куќата во два дела поврзани со целосно зелен централен простор, кој ја постигнал посакуваната приватност, но просторот исто така би можел да се подобри.
Централниот простор има мешана содржина, има бројни зелени балкони и скалила кои се индивидуално прилагодени на секоја зона и се разликуваат по формата и организацијата за да се избегне повторување за време на движењето, но исто така да се добие максимална употреба, пишуваат архитектите за ArchD Daily.

kuka2
Зеленилото се пренесува од внатрешните балкони на терасата на покривот, а покрај зеленилото, врската меѓу овие простори е постигната и со материјализација. Балконите, како и масивните жардинери на терасата на покривот, се изработени од црвена тула, за да личат на традиционални садови за растенија во боја на теракота.

kuka3
Со оглед на тоа што куќата се наоѓа во урбано ткиво на град кој рапидно расте и нема блиска врска со парковите, архитектите решија да ја хибридизираат терасата на покривот во „тераса парк“. На овој начин, на членовите на семејството им е овозможено да останат во својата куќа и во исто време да уживаат во утринските активности или да вежбаат под дрвјата на нивната тераса.

kuka4
Бидејќи терасата на покривот е пространа, оставена е одредена количина на слободен простор за идно можно одгледување зеленчук и други растенија.

kuka6
kuka5

извор : https://www.porta3.mk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *