Јантеово правило: Необичен норвешки закон кој никогаш не би се прифатил во Македонија

Една од причините заради кои Норвежаните се многу скромни и културни е феноменот – измислениот Јантеов закон како правилник за однесување.

janteovo-pravilo-neobicen-norveski-zakon-koj-nikogas-ne-bi-se-prifatil-vo-makedonija-01.jpg

Јантеовиот закон ги става заедниците, а не поединците на прво место – што значи дека нема потреба од истакнување на сопствените достигнувања и фалење зошто некоја личност е подобра од другите. Како резултат на ова, не постои љубомора и несогласување меѓу луѓето, кои најчесто произлегуваат од натпреварите во постигнувањата.

Високите даноци, волонтирањето, чистите улици и рециклирање – Норвежаните постојано вложуваат и придонесуваат за подобра заедница.

janteovo-pravilo-neobicen-norveski-zakon-koj-nikogas-ne-bi-se-prifatil-vo-makedonija-03.jpg

Она што во Данска и Норвешка се нарекува јантеловен, во Шведска е јантелаген, а кај Финците јантелаки.

Данско-норвешкиот автор Аксел Сандемосе бил првиот кој ги опишал карактеристиките на скандинавските навики и го смислил непишаниот закон и приказната за измислениот град Јанте, во кој жителите се откажале од сопствениот идентитет и го препуштиле на заедницата (голема група народ, пред себе).

Според Сандемосе, на поединците им е забрането да мислат дека се нешто посебни, подобри или попаметни од другите.

janteovo-pravilo-neobicen-norveski-zakon-koj-nikogas-ne-bi-se-prifatil-vo-makedonija-02.jpg

Помладите автори и блогери, пак, сметаат дека Јантеовиот закон е причина за скромноста и недостатокот на самодоверба кај Норвежаните и тоа ги спречува да бидат успешни особено на полето на стартапите.

Едно е сигурно, овој закон, тешко дека би поминал во нашата земја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *