Домашни растенија што можат да бидат опасни за вашето милениче

Растенијата се одличен начин да внесете зеленило во вашиот дом, но ако имате милениче, треба да бидете внимателни со изборот.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-01.jpg

Имено, животните имаат навика да грицкаат сè и сешто, вклучувајќи ги и растенијата во домот. Проблемот е што некои растенија можат да бидат отровни за нив.

Затоа, погледнете кои растенија треба да ги избегнувате ако чувате милениче:

Лалиња

Лалињата се опасни и за мачки и за кучиња, и можат да предизвикаат повраќање и дијареја.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-02.jpg

Нарциси

И ова е цвет што е штетен и за мачки, и за кучиња. Нарцисите можат да предизвикаат повраќање и дијареја, а ако миленичето изеде многу од нив, постои опасност од низок крвен притисок, па дури и мозочен удар. Цветот е најотровниот дел од растението.

Лилјани

Лилјаните се опасни за мачките и можат да им предизвикаат сериозни проблеми со бубрезите. Ако чувате куче, ова цвеќе е безбедно за него.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-04.jpg

Зумбул

Многу луѓе одгледуваат зумбули, но и ова цвеќе е опасно за кучиња и мачки. Исто како лалињата, зумбулите можат да предизвикаат повраќање и дијареја.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-05.jpg

Бршлен

Бршленот може да предизвика многу проблеми со дигестивниот систем на мачките и кучињата.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-06.jpg

Хортензија

Уште едно цвеќе што предизвикува дијареја и повраќање кај мачките и кучињата.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-07.jpg

Азалеа

Ова цвеќе може да предизвика слабост, проблеми со срцето, повраќање и дијареја, и кај кучињата, и кај мачките.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-08.jpg

Алое вера

Ако имате мачка или куче, најдобро не го чувајте ова растение.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-09.jpg

Бегонија

Ако мачката или кучето изеде многу од ова растение, можат да се појават проблеми со бубрезите или повраќање.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-10.jpg

Филодендрон

Ова е едно од најпопуларните домашни растенија, но може да предизвика иритација на устата и јазикот, повраќање и тешкотии при голтање кај милениците.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-11.jpg

Хризантема

Овој цвет е отровен за мачките и кучињата и предизвикува дерматитис, повраќање и дијареја.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-12.jpg

Домати

Ако кучето или мачката изеде од листовите на растението, можат да се појават слабост, намален апетит, проширени зеници и забавено чукање на срцето. Сепак, важно е да знаете дека плодот, односно доматите, не се опасни за милениците.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-13.jpg

Каранфил

Каранфилот не е толку опасен и ако миленичето изеде од него, ќе почувствува само мали проблеми со стомакот.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-14.jpg

Амарилис

Болките во стомакот, дијарејата и намалениот апетит се дел од проблемите што може да ги предизвика ова растение.

domashni-rastenija-shto-mozhat-da-bidat-opasni-za-vasheto-mileniche-15.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *