Сушени глави од животни, живи крокодили: Што сѐ може да се купи низ пазарите во светот?

Од пазар за вештерки во Боливија до пазари по кои трчаат глувци на сите страни во Индија, кои се најбизарните пазари на светот?

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-01.jpg

И додека кај нас имаме пазари на кои се продава зеленчук и овошје, на некои се продава, облека, на некои делови за автомобили и стари работи, сепак немаме некој екстремно чуден пазар кој би нѐ ставил на листата на земји со најчудни пазари на светот.

Кои се најчудните пазари на светот?

Пазарот за перење на Брегот на Слоновата Коска – млади луѓе заработуваат пари перејќи облека на река

Работат само мажи, а оваа работа дури се смета за престиж на некој начин. Прво треба 3 години бесплатно да работите за да научите како правилно се пере и дури потоа ќе бидете платени.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-03.jpg
susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-02.jpg

Пазари со пирамиди од зачини во Медина, Мароко

Тајната е што внатре се крие метален конус и зачините се сипуваат на него и изгледаат вака спектакуларно.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-04.jpg

Пазар на месо во Камбоџа

Покрај пазарот со овошје и зеленчук, во оваа земја има и пазар на месо кој е блиску до патот каде поминуваат автомобили и нема фрижидери дури и кога температурата е +40°C.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-05.jpg

Пловечки пазар во Бангкок, Тајланд

Главниот град на Тајланд уште се нарекува и Венеција на Истокот поради големиот број тесни канали. Има неколку пловечки пазари, а најголемиот се наоѓа на 100 километри од градот.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-06.jpg

Пазар на кој претрчуваат тон глувци во Индија

Во многу населен дел на Делхи има огромен индиски пазар каде атмосферата ја рушат глувците што трчаат наоколу. И додека туристите се згрозени, ова е нормална глетка за локалците кои многу ги почитуваат овие животни.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-07.jpg

Пазар на златни рипки во Хонгконг

Таму се верува дека златните рипки носат среќа и напредок и има пазар на кој се продаваат илјадници риби во различни бои и со разни шари. Таму може да најдете и желки и крокодили.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-08.jpg

Пазарот Морони во Коморос каде е забрането сликање

Тоа е сосема обичен пазар за зеленчук и овошје, но интересно е што не смее да сликате затоа што локалците веруваат дека фотографиите им ја земаат душата.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-09.jpg

Пазарот на вештерки во Боливија

Овој пазар е најмистичното место во Ла Паз, главниот град на Боливија. Таму се продаваат сите работи кои може да се користат во магиски вештерски обреди. Од лилјаци до магични напивки.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-11.jpg
susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-10.jpg

Пазарот за вуду предмети во Бамако, Мали

На пазарот во оваа афричка држава може да купите разни работи за магиски вуду обреди, од некои билки до сушени глави од животни.

susheni-glavi-od-zhivotni-zhivi-krokodili-shto-s-mozhete-da-kupite-niz-pazarite-vo-svetot-12.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *