Зошто не треба да ги миете забите веднаш после јадење?

Иако постои некое непишано правило, забите да се мијат после секој оброк и ова честопати и се споменува во рекламите за пасти, сепак ваквата навика не е најдобра.

zosto-ne-treba-da-gi-miete-zabite-vednas-posle-jadenje-01.jpg

Зошто не е пожелно да ги миете забите барем 30 минути по оброк?

По консумирањето на храна се лачи најмногу плунка која ја штити глеѓта на забите од киселини и која не треба да биде измиена.

Ако ги измиете забите веднаш по оброкот, може да ги оштетите и да ја зголемите нивната чувствителност, бидејќи киселините ја омекнуваат забната глеѓ.

Ова особено важи кога јадете храна со висока киселост – сокови, вино, овошје, енергетски пијалаци и сл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *