Кои алкохолни пијалаци предизвикуваат најслаб мамурлак?

Многу луѓе сакаат да се опуштат со некоја чашка повеќе, но сите знаеме колку неподнослив може да биде мамурлакот ако претераме.

koi-alkoholni-pijalaci-ne-predizvikuvaat-mamurlak-01.jpg

Веројатно имате забележено дека од некои пијалаци него ни чувствувате мамурлакот, додека од други, следниот ден не ви се станува од кревет. Причината за ова е тоа што разните пијалаци имаат различно влијание врз нашиот организам. Но зошто воопшто се појавува мамурлакот?

Секој алкохолен пијалак содржи таканаречени конгенери – еден вид нуспојава од производството на пијалакот. Некои истражувања покажале дека токму ова состојка е одговорна за мамурлакот. Односно, колку повеќе конгенери има во пијалакот, толку полош ќе биде мамурлакот. Според ова, може да се одреди кои пијалаци предизвикуваат најлош мамурлак.

Се разбира, ако претерате со каков било алкохол, следното утро ќе се чувствувате лошо. Затоа, најважното е секогаш да бидете умерени.

Во продолжение погледнете кои пијалаци предизвикуваат значително послаб мамурлак:

Вотка

Иако најчесто вотката има 40% алкохол, сепак, ако не ја мешате со други пијалаци, како сок од портокал, го намалувате ризикот од мамурлак.

Вотката во комбинација со сокови може да предизвика главоболка следниот ден.

koi-alkoholni-pijalaci-ne-predizvikuvaat-mamurlak-02.jpg

Џин

Истите правила важат и за џинот. И во овој случај, ако го мешате пијалакот со други, засладени пијалаци, го зголемувате ризикот од главоболка.

koi-alkoholni-pijalaci-ne-predizvikuvaat-mamurlak-03.jpg

Рум

Румот содржи малку конгенери, па затоа и не предизвикува многу лош мамурлак. Ова важи за светлиот рум, бидејќи безбојниот алкохол предизвикува помалку главоболки.

koi-alkoholni-pijalaci-ne-predizvikuvaat-mamurlak-04.jpg

Некои алкохолни пијалаци можат да ви предизвикаат проблеми наредниот ден, дури и ако сте умерени.

Виски

Темниот алкохол, како виски, содржи повеќе конгенери, и со тоа предизвикува полош мамурлак. Имено, вискито содржи многу метанол, состојка која спаѓа во категоријата конгенери, кој може да остане во организмот дури и откако ќе се разгради алкохолот. Токму поради ова некои луѓе го чувствуваат мамурлакот од виски и неколку денови подоцна.

koi-alkoholni-pijalaci-ne-predizvikuvaat-mamurlak-05.jpg

Црвено вино

И црвеното вино содржи многу метанол. Ако сакате да пиете вино, треба да следите едноставно правило – колку е потемно виното, толку е полош мамурлакот.

koi-alkoholni-pijalaci-ne-predizvikuvaat-mamurlak-06.jpg

Пенливи вина и шампањ

Пенливите вина содржат и јаглероден диоксид, за кој се покажало дека го забрзува апсорбирањето на алкохолот. Поради ова, мамурлакот од овие пијалаци може да биде навистина неподнослив.

koi-alkoholni-pijalaci-ne-predizvikuvaat-mamurlak-07.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *