10 знаци дека треба да му ставите крај на пријателството со бившиот

Многу луѓе остануваат пријатели со бившите партнери и нема ништо лошо во тоа. Но пред да се одлучите на ова, мора да земете предвид некои работи.

10-znaci-deka-treba-da-mu-stavite-kraj-na-prijatelstvoto-so-bivshiot-01.jpg

Ако, на пример, сè уште сте вљубени во бившиот, факт е дека ова пријателство само ќе ве повреди.

Погледнете кои се знаците дека можеби треба да му ставите крај на пријателството со бившиот:

Едниот од вас сè уште има чувства кон другиот

Можеби ова изгледа очигледно, но многу често не е. Неретко после раскинување едниот од партнерите уште има чувства за другиот. Можеби вие сметате дека ако не сте функционирале како пар, можно е да бидете пријатели. Но, ако имате чувства кон бившиот, ова пријателство само ќе ве измачува.

Едниот од вас не ги почитува границите

Кога се обидувате да останете во добри односи со бившиот, мора да поставите некои граници, особено ако сте во нова врска. На пример, можеби нема да сакате да минувате време насамо, нема да сакате да зборувате за минатото и слично. Ако бившиот не ги почитува овие граници, пријателството со него само ќе ви предизвика проблеми.

10-znaci-deka-treba-da-mu-stavite-kraj-na-prijatelstvoto-so-bivshiot-02.jpg

Сè уште флертувате еден со друг

Ако уште флертувате со бившиот, тогаш дефинитивно не го гледате само како пријател. Важи и обратното – ако бившиот продолжува да флертува со вас, сигурно сака нешто повеќе од пријателство.

Сте раскинале неодамна

Раскинувањата се болни, без разлика која била причината за разделбата. Затоа, најдобро е да си дадете време да ја преболите врската пред да се обидете да станете пријатели со бившиот.

10-znaci-deka-treba-da-mu-stavite-kraj-na-prijatelstvoto-so-bivshiot-03.jpg

На вашиот сегашен партнер му пречи тоа пријателство

Можеби ќе помислите дека ова покажува дека партнерот не ви верува. Но, ставете се на негово место – како би се чувствувале вие ако тој е добар пријател со негов бивш партнер што вам ви пречи?

Во овој случај размислете дали вреди да ја жртвувате врската за пријателство со бившиот.

Постојано зборувате за вашата врска

Ако со бившиот постојано зборувате за тоа каква била вашата врска, веројатно не сте подготвени да продолжите понатаму како пријатели. Би требало да се фокусирате на сегашноста и на тоа што ви е случува сега, па ако постојано се навраќате на она што било, можеби пријателството со него не е најдобриот избор.

10-znaci-deka-treba-da-mu-stavite-kraj-na-prijatelstvoto-so-bivshiot-04.jpg

Пријателите ви велат дека грешите

Вашите пријатели сигурно ви го мислат најдоброто, па ако ви велат дека пријателството со бившиот ви штети, размислете за тоа. Сигурно ви го кажуваат ова со причина.

Бившиот прави шеги за смирување

Понекогаш е тешко да одредите дали бившиот уште има чувства кон вас, но ако се шегува за тоа како би изгледало да се смирите, веројатно уште сака да биде со вас.

И во овој случај најдобро ставете му крај на пријателството за да не го повредите.

10-znaci-deka-treba-da-mu-stavite-kraj-na-prijatelstvoto-so-bivshiot-05.jpg

Сте раскинале поради ненадминливи разлики помеѓу вас

Ако сте раскинале бидејќи сте имале премногу несогласувања, најдобро заборавете на пријателство. Овие разлики ќе постојат и откако ќе раскинете и ако сте пријатели, сигурно ќе ви пречат.

Сте раскинале поради неверство

Ако бившиот ве изневерил или навистина ве повредил многу, немојте да се обидувате да бидете пријател со него. Штом не ве почитувал кога сте биле пар, веројатно нема да ве почитува и како пријател.

10-znaci-deka-treba-da-mu-stavite-kraj-na-prijatelstvoto-so-bivshiot-06.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *