10 предмети што треба да ги чистите секојдневно, а не го правите тоа

Нема потреба секој ден да правите генералка во домот, но некои предмети сепак бараат секојдневно чистење.

10-predmeti-shto-treba-da-gi-chistite-sekojdnevno-a-ne-go-pravite-toa-01.jpg

Сигурно немате време секој ден темелно да го чистите домот, и тоа е сосем во ред. Сепак, некои предмети се користат многу почесто, па добро би било да ги чистите секој ден.

Погледнете за кои станува збор:

Тушот

Поради влагата, овде лесно се собираат бактерии кои сигурно не сакате да завршат во вашиот организам.

Прстени

Ако имате прстен што го носите секојдневно, морате и да го чистите секој ден. Под прстенот можат да се соберат секакви бактерии и нечистотии, и за да ги отстраните не е доволно само да се измиете раце. Затоа, секој ден чистете ги и вашите прстени.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-03.jpg

Волан

Воланот го допирате со валкани раце, и тоа неколкупати во текот на денот. Па, тој секогаш е површина полна со бактерии. Важно е да го чистите воланот секојпат пред да го допрете, особено сега, кога сме сред пандемија.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-04.jpg

Кваки

И кваките се предмет што постојано го допираме со валкани раце.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-05.jpg

Тастатура

Ако редовно го користите лаптопот или компјутерот, осигурете се дека ќе ја исчистите тастатурата барем еднаш дневно. За ова, доволно ви е антибактериско марамче.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-06.jpg

Далечински управувачи

Истражувањата покажале дека далечинските управувачи се едни од највалканите предмети во домот.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-07.jpg

Прекинувачи

Ако сте како повеќето, сигурно не ни помислувате да ги исчистите прекинувачите во домот. Но, и тие се едни од повалканите предмети, па не треба да ги изоставите.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-08.jpg

Мијалник

Секој ден го користите мијалникот во тоалетот за миење заби и раце, па овде лесно се собираат секакви бактерии.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-09.jpg

Четка за заби

На четката можат да останат остатоци од храна, а бидејќи повеќето луѓе ги чуваат четките „на отворено“, тие стануваат совршено место за развој на бактерии. За добро да ја исчистите четката, доволно е да ја оставите да отстои малку во антибактериско средство за плакнење уста.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-10.jpg

Прозорци

Нема потреба секојдневно да ги чистите прозорците, но добро би било да ја исчистите рамката, односно долниот дел каде што се собира прашина, полен и разни нечистотии од надвор.

10-predmeti-shto-bi-trebalo-da-gi-chistite-sekojdnevno-11.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *