6 причини зошто не сме среќни во животот

Страдаме од тоа каква ни е рефлексијата на социјалните мрежи, односно според пополарноста на Фејсбук и Инстаграм се вреднуваме себеси.

6-prichini-zoshto-ne-sme-srekjni-vo-zhivotot-01.jpg

Постојано трчаме кон среќата, си создаваме ограничувања трудејќи се да сочуваме некоја лажна сигурност, сами го кочиме својот раст и развој.

Постојно сме со некаков одбранбен штит и не го живееме животот со полн здив.

Каде грешиме? Каде и вие грешите?

– Веруваме дека среќата е ретка, а болката сеприсустна, односно многу поинтензивно ги доживуваме негативните емоции.

– Постојано сме во трка што да постигнеме нешто наредно и го занемаруваме тоа што веќе сме го достигнале.

– Се фокусираме на негативноста, односно комплиментот што ќе ни го дадат го забораваме за миг, а лошата критика ја помниме со денови и се чувствуваме лошо.

6-prichini-zoshto-ne-sme-srekjni-vo-zhivotot-02.jpg

– Создаваме шема според која треба да бараме љубовен партнер кој мора да задоволува одредени критериуми.

– Страдаме од тоа каква ни е рефлексијата на социјалните мрежи, односно според пополарноста на Фејсбук и Инстаграм се вреднуваме себеси.

– Негативните искуства ни се ѕвезда водилка, односно ако еднаш се соочиме со негативна ситуација веруваме дека така ќе биде и во иднина и се плашиме од новите искуства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *