Светот ни се руши пред очи: 8 природни убавини кои повеќе не постојат

Некои уништувања се последица на климатските промени, а сето тоа заедно е претежно дело на човечката рака.

svetot-ni-se-rushi-pred-oci-8-prirodni-ubavini-koi-povekje-ne-postojat-001.jpg

Светот е ранлив во моментов, а за тоа имавме 8 предупредувачки знаци.

Кои убавини ги изгубивме во последниве неколку години и децении?

1. Плажата Каиму на Хаваи

По ерупцијата на вулкан во 1990 година, некогашната прекрасна плажа остана покриена со тони вулкански песок.

2. Соломонски острови

Во 2016-та година, нивото на морето се подигна и потопи 5 острови од групата на Соломонски острови.

3. Плажата Легзира во Мароко

Црвените карпи со децении ги воодушевуваа туристите, додека пред 3 години една од нив не се сруши целосно и колабираше во водата.

4. Леден гребен на Антарктикот

Она што до пред само 20-30 години се сметаше за вечно замрзнато, денес се топи и распаѓа.

View this post on Instagram

Crack in the Larsen Ice Shelf C – Antarctic Peninsula (January, 2017). Now it is totally disintegrated. 🌀 Note from the original post by @dailyoverview: "A formed crack in the Larsen Ice Shelf in Antarctica extends as far as the eye can see. The fracture is currently measured at 100 feet wide and over 100 miles long, growing more than 50 miles alone since 2011. If this chunk of ice breaks away, roughly 2,000 square miles will be lost – that’s roughly the size of the state of Delaware. The break is the latest example of major ice loss in the fast warming Antarctic Peninsula and could lead to a rise in global sea levels by roughly four inches (10 centimeters). /// Post by @txdougherty, photo taken from airplane by John Sonntag for @NASA". 🌀 WP: "The Larsen Ice Shelf is a long ice shelf in the northwest part of the Weddell Sea, extending along the east coast of the Antarctic Peninsula from Cape Longing to Smith Peninsula. In 2005, it covered approximately 78500 km2 of the earth's sea with exceptionally thick ice." . "The breakup of the ice shelf since the mid-1990s has been widely reported, with the collapse of Larsen B in 2002 being particularly dramatic. A large section of the Larsen C shelf broke away in July 2017." . "The West Antarctic Peninsula is one of the fastest warming areas on Earth (between 2,5°C – 3°C positive after 1950)". 🌀 Follow @thinkaboutmaps for more. . GET $40 (R$ 130) on your first Airbnb reservation. Check the invitation link in my bio! 🌀 #maps #map #mapping #geography #earth #city #cities #country #climatechange #travel #education #antarctic #antarcticpeninsula #larsen #larseniceshelf #larsenc #larseniceshelfc #ice #icemelting #globalwarming #nasa #paleoclimatology #glaciology #weddellsea #cyclone

A post shared by Think About Maps (@thinkaboutmaps) on

5. Азурниот прозорец на Малта

Илјадници години му требале на морето за да го направи фантастичниот прозорец од карпи, а во 2017-та само за неколку минути беше комплетно срушен.

View this post on Instagram

Old photo 🇲🇹

A post shared by Angelika (@_travelingangela_) on

6. Тунел стеблото во Калифорнија

Постоело над 1.000 години низ кое била направена стаза, но во 2017-та година ја загубивме и оваа природна убавина во светот, поради невреме.

The iconic Sequoia "Tunnel Tree" in the Calaveras Big Tree State Park was brought down by a powerful storm this weekend, in California. Did anyone ever have the chance to go see it in person?

Posted by Scientifics Direct on Monday, 9 January 2017

7. Најизолираното дрво во Нигерија

Долга низа на години дрвото било рекордер по својата издржливост, со оглед на тоа што во пустина единствено тоа преживувало со години. Следното живо растение било забележано на 400 километри подалеку. Но, пијан возач во 1973-та година се удрил во него со камион и засекогаш го уништил.

View this post on Instagram

#teneretree

A post shared by bharath,பரத்,ભરત (@bharath.__.talari) on

8. Националниот парк 12 апостоли, Австралија

Од сите карпи денес има само 8, а последната настрада во 2005-та година како последица од удар на морето, односно од голем наплив на бранови од Антарктикот. Ова се случувало пред очите на туристите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *