Австралија под снежна покривка – жителите соочени со поларна бура каква што немало 15 години (фото)

Изгледа годинава Австралија не може да здивне – после пожарите и пандемијата, сега жителите се справуваат со снежна бура.

avstralija-pod-snezhna-pokrivka-zhitelite-soocheni-so-polarna-bura-kakva-shto-nemalo-15-godini-foto-01.jpg

Градовите во југоисточна Австралија се под снежна покривка, поради бура каква што не виделе повеќе од една деценија. Бурата зафатила места на 300 метри надморска височина, за првпат во 15 години.

Силните ветришта и температурите под нулата го означиле и најстудениот ден од годината, и, иако се очекува времето да се стабилизира, ниските температури најверојатно ќе останат.

avstralija-pod-snezhna-pokrivka-zhitelite-soocheni-so-polarna-bura-kakva-shto-nemalo-15-godini-foto-02.jpg

Во Канбера, саботата бил најстудениот ден во последните четири години, со максимална температура од 7,3 степени Целзиусови. Поради силните ветришта, во повеќето завеани градови се чинело како температурата да е 3 до 5 степени под нулата.

avstralija-pod-snezhna-pokrivka-zhitelite-soocheni-so-polarna-bura-kakva-shto-nemalo-15-godini-foto-03.jpg

За среќа, снегот не предизвикал голема штета и само ги начекал Австралијанците неподготвени. Всушност, голем дел од нив се и воодушевени од убавата глетка што им ја приредил снегот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *