20 фото-споредби што покажуваат колку се променил светот околу нас

Иако од ден во ден не забележуваме, светот околу нас постојано се менува.

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-01.jpgФото: извор 1 / извор 2

Понекогаш, доволно е да споредите две фотографии меѓу кои имаат поминато само неколку години, за да ја воочите неверојатната промена.

Во продолжение можете да погледнете неколку вакви спореди, кои ќе ви покажат дека времето навистина „лета“:

Чичен Ица во Мексико – 1892 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-02.jpg

Св. Елена – ден пред ерупцијата во 1980 и ден потоа

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-03.jpg

Статуата на Буда во Авганистан – 1963 и после уништувањето во 2008

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-04.jpg

Де Мојн, Ајова – 1868 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-05.jpg

Хонгконг – 1960-те и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-06.jpg

Седиштето на владата на Бразил – за време на изградбата во 1959 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-07.jpg

Хамерфест, Норвешка – 1890-те и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-08.jpg

Улицата Old Kent Road во Лондон – 1885 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-09.jpg

Камен мост во Скопје – околу 1900 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-10.jpg

Местото каде што реката Сава се влева во Дунав – околу 1925 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-11.jpg

Капијата Sungnyemun во Сеул, Јужна Кореја – 1904 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-12.jpg

Глечерот Шепард, САД – 1913 и 2005

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-13.jpg

Рибниот пазар Tsukiji, Токио – 1930-те и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-14.jpg

Плажата Oak Street Beach, Чикаго – 1925 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-15.jpg

Шангај, Кина – 1920-те и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-16.jpg

Викториини водопади – 2015 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-17.jpg

Вилнус, Литванија – околу 1920 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-18.jpg

Националниот споменик во Џакарта, Индонезија – 1963 и 2010

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-19.jpg

Мелбурн, Австралија – доцни 1930-ти и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-20.jpg

Обелискот во Буенос Аирес – 1936 и денес

20-foto-sporedbi-shto-pokazhuvaat-kolku-se-promenil-svetot-okolu-nas-21.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *