Експеримент што ќе ви докаже зошто децата треба да носат маски на училиште

Заштитните маски се задолжителни во затворен простор, а наскоро и учениците што ќе се вратат на училиште ќе мораат да седат со маски. За ова правило, се разбира, има добра причина.

eksperiment-na-mikrobiolog-shto-kje-vi-ja-dokazhe-mokjta-na-zashtitnite-maski-za-lice-01.jpg

Многу луѓе сè уште не веруваат дека маските навистина ни помагаат да ја држиме пандемијата под контрола, без разлика што ова е многупати потврдено од страна на експертите.

Ако и вие спаѓате овде, тогаш можеби микробиологот Ричард Дејвис ќе ви го промени мислењето.

На неговиот Twitter профил, Ричард ги споделил резултатите од еден негов експеримент. Целта на експериментот е да докаже дека маските и социјалното дистанцирање навистина ја намалуваат можноста за зараза.

„Што прави маската? Ги блокира респираторните капки кои доаѓаат од вашите уста и грло.
Две едноставни демонстрации:
Прво, кивав, пеев, зборував и кашлав кон садот, со или без маска. Таму каде што се разнесоа капките се направија бактериски колонии. Маската ги блокира речиси сите нив“, стои во неговата објава.

eksperiment-na-mikrobiolog-shto-kje-vi-ja-dokazhe-mokjta-na-zashtitnite-maski-za-lice-02.jpg

Резултатите на Ричард покажале и дека растојанието од половина метар, без маска, не претставува никаква заштита. Растојанието од 2 метра, пак, се покажало како безбедно. Сепак, кога се носи маска, вие сте безбедни на кое било растојание.

eksperiment-na-mikrobiolog-shto-kje-vi-ja-dokazhe-mokjta-na-zashtitnite-maski-za-lice-03.jpg

Ова значи дека во простории каде што не може да се одржува растојание, заштитните маски прават огромна разлика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *