Двојни стандарди во односот на родителите кон децата кои постојат и во „совршените“ семејства

Родителите ги учат децата на некои правила, а 5 минути подоцна и самите ги прекршуваат – кои се двојните стандарди кои не треба да се случуваат во семејствата?

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-01.jpg

Многу често родителите имаат двојни стандарди во воспитувањето на децата и не разбираат дека ако нешто им забрануваат на децата, треба да си го забранат и самите на себе.

Не треба да дозволите децата да се чувствуваат дискриминирано, а секогаш треба да знаете дека тие го земаат примерот од вас.

Кои се најчестите двојни стандарди?

На детето му се забранети телефон и таблет, а вие го минувате цело слободно време на нив

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-02.jpg

Ги учите децата да ги почитуваат постарите, а вие самите не го правите тоа секогаш

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-03.jpg

Барате да ве почитуваат и да ви оддаваат отчет, а вие ги игнорирате вашите родители

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-04.jpg

Ги учите да јадат здраво, а вие секогаш си земате грицки и благо за себе

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-05.jpg

Ги терате децата да читаат книги, а вие слободното време го поминувате пред телевизор

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-06.jpg

Ги терате да го почитуваат семафорот, а вие самите знаете да претрчате на црвено

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-07.jpg

Инсистирате децата да одат на спорт, а вие самите немате никаква физичка активност

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-08.jpg

Ги учите децата да не зборуваат со непознати, а вие немате проблем да си помуабетите со некој непознат на улица

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-09.jpg

Ги присилувате децата да чистат, а самите имате заостанат неред

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva10.jpg

Ги учите да не озборуваат, а самите ја користите секоја прилика за некој трач

dvojni-standardi-vo-odnosot-na-roditelite-kon-decata-koi-postojat-i-vo-sovrshenite-semejstva-11.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *