9 рани симптоми на рак на градите кои треба сами да ги препознаете

Секоја година бројката на жени со дијагностициран рак на градите се зголемува, а од клучно значење е препознавање на раните симптоми.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-10.jpg

Ова се 9 знаци кои можете да ги дијагностицирате сами, со редовни рани прегледи во домашни услови. И секако, што побрзо да се упатите кај специјалист.

Не игнорирајте ако:

Имате израсток или грутка на градата.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-05.jpg

Или чуден исцедок.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-07.jpg

И вдлабнатините може да бидат симптом за рак.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-08.jpg

Неочекувана болка во градите или брадавиците.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-04.jpg

Превртување или вовлекување на брадавиците.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-09.jpg

Црвенило.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-03.jpg

Било каква промена на текстурата на кожата.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-02.jpg

Промена, односно потекување на лимфните жлезди.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-06.jpg

Нагло потекување или зголемување на градите.

9-rani-simptomi-na-rak-na-gradite-koi-treba-sami-da-gi-prepoznaete-01.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *