Заслепувачка убавина – Лаго ди Брајес во Италија е едно од најубавите природни езера во светот (фото)

Лаго ди Брајес во Јужен Тирол ги рефлектира боите во сите нијанси, од зелена до сина. Овој скапоцен камен на природата е најголемото природно езеро во Доломитите, одлична почетна точка за планинарење и прошетки. Пливањето е секако дозволено, но водата е ледено студена, дури и за време на летото.

Lago-di-Brajes-vo-Italija-01.jpg

Како настанало езерото? Легендата вели дека многу одамна група разбојници копале по планините во потрага по злато и скапоцени камења. Локалните сточари им биле многу љубоморни и се обидувале да им го украдат собраното богатство на дивјаците.

Не успеале во намерата, затоа што разбојниците направиле подземен избор и ги потопиле своите богатства во езерото коешто се создало од самиот извор.

Ова е апсолутно омиленото место за фотографирање на Инстаграм, со добра причина: изгледа волшебно, како од некоја страница на добро илустрирана сликовница.

Секој заслужува да го посети Лаго ди Брајес барем еднаш во животот, нели?

View this post on Instagram

Lake it easy 🏔🛶 #lagodibraies

A post shared by Chiara (@chiara.gallu) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *