Предмети за кои сигурно не знаевте дека имаат рок на траење

Обично се грижиме за рокот на траење на храната, но постојат и други предмети што треба да ги замениме после некое време.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-01.jpg

Овој рок на траење покажува до кога предметот е ефикасен или безбеден за користење, па не би требало да го игнорирате.

Во продолжение погледнете за кои работи станува збор:

Заштитен крем за сонце

Експертите велат дека кремовите со заштитен фактор се ефикасни околу три години. Ова значи дека ако нанесете крем постар од три години, најверојатно ќе немате никаква заштита од сонце.

Вреќички чај

Чајот нема да се расипе или да биде лош за пиење, но според производителите, по околу две години го губи својот квалитет. Истовремено, тие препорачуваат да го чувате чајот во ладилник за да му го продолжите рокот.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-03.jpg

Очила за сонце

Овојпат станува збор за очила со УВ заштита. Според едно истражување, со текот на времето способноста за блокирање на УВ зраците се намалува, најмногу поради гребнатините и оштетувањето што настануваат при носење.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-04.jpg

Паста за заби

Рокот на траење на пастите за заби е различен, но експертите велат дека е околу 2 години. Причината е што после овој период, состојките можат да се одделат или да се кристализираат, а самиот флуор во пастата ја губи ефикасноста.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-05.jpg

Сапун

Некои сапуни имаат рок на траење, а некои не. Сепак, експертите препорачуваат да не користите сапун што е постар од три години.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-06.jpg

Патики за трчање

Ова е веќе очигледно – колку повеќе ги користите патиките, толку повеќе тие ја губат формата. По некое време тие нема да ви ја нудат потребната потпора, а можат да го зголемат и ризикот од повреди. Затоа, ако патиките за трчање не ви се удобни како претходно, можеби треба да ги замените со нови.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-07.jpg

Шлемови

Бидејќи шлемот ја штити вашата глава, мора да бидете сигурни дека е во ред. Неретко, надворешните влијанија, како сонцето, па дури и вашата пот, можат да ја оштетат пластиката. Ако редовно го носите шлемот, добро би било да го менувате на секои две години.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-08.jpg

Спрејови против убоди од инсекти

Ако ви се чини дека спрејот против убоди не ги спречува инсектите, тогаш веројатно му поминал рокот на траење. Ако го чувате спрејот настрана од сонце или многу ниски температури, би требало да биде во ред околу три години.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-09.jpg

Маскара

Експертите сметаат дека треба да ја замените маскарата три месеци откако ќе ја отворите. Причината е што во неа можат да се развијат бактерии, кои потоа ќе ги нанесете на вашите очи.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-10.jpg

Сунѓери за бањање

Сунѓерот со којшто се бањате може и да не е толку чист – на него остануваат мртви кожни клетки, а од влагата во тоалетот тој станува погодна површина за развој на бактерии. Најдобро е да го менувате сунѓерот за капење на секои 1-2 месеци.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-11.jpg

Батерии

Најдобро е да не купувате многу батерии одеднаш, бидејќи по некое време ќе бидат бескорисни. Некои делови од батериите кородираат и со текот на времето нема да бидат исто ефикасни.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-12.jpg

Лосиони и кремови

Кремот за лице што е отворен повеќе од 2 години нема да биде исто ефикасен како на почетокот. Истовремено, ако кремот го земате со вашите прсти, тогаш внатре оставате и бактерии. Најдобро е кремовите за лице да ги менувате на секои 6 месеци.

predmeti-za-koi-sigurno-ne-znaevte-deka-imaat-rok-na-traenje-13.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *