Хорор туризам: Напуштена црква со духови кои кријат моќна порака

За повеќето од нас, верувањето во духови, е интересен спомен од детството. Но, човечката љубопитност никогаш не може да одолее на интересни приказни на тема живот и смрт.

horor-turizam-napustena-crkva-so-duhovi-koi-krijat-mokjna-poraka-01 (1).jpg

Во Чешка, постои малото местенце Лукова. Овде е сместена старата напуштена црква Св. Јуриј, од 14-ти век. Таа преживела војни, пожари и видела многу многу промени. Последен пат била во употреба во 1968 година, кога за време на погреб се срушил и паднал дел од таванот и ги преплашил жителите.

horor-turizam-napustena-crkva-so-duhovi-koi-krijat-mokjna-poraka08.jpg

Препуштена на себе и природата, црквата пропаѓа, а неколкупати била жртва на вандали кои ги земале вредните работи и зад себе оставале графити.

Наизглед, уште една заборавена градба, обрасната со трева, фасада која се рони и тмурен изглед.

Но, ако ѕирнете низ прозорците, ве чека навистина морбидна глетка.

horor-turizam-napustena-crkva-so-duhovi-koi-krijat-mokjna-poraka03.jpg

Човечки фигури прекриени со бели чаршафи, седат вперени во подот.

horor-turizam-napustena-crkva-so-duhovi-koi-krijat-mokjna-poraka07.jpg

Влезот во црквата е преку под кој крцка и чувството дека некој ве набљудува ги плаши сите оние кои сакаат да ја посетат.

Иако глетката е застрашувачка, станува збор за уметнички проект на Јакуб Хадрава, кој својата изложба ја поставил токму овде, за да го врати колку-толку животот во напуштената црква.

horor-turizam-napustena-crkva-so-duhovi-koi-krijat-mokjna-poraka09.jpg

Навечер се користат посебни светла кои додаваат уште толку драма.

horor-turizam-napustena-crkva-so-duhovi-koi-krijat-mokjna-poraka04.jpg

Авторот со оваа поставка сака да ги претстави душите на Германците кои живееле на овие простори пред Втората светска војна и да ги потсети луѓето на историјата на местото и црквата.

Неговата тајна изложба привлекува многу посетители и „мрачни туристи“, а постои надеж дека со донациите ќе може да помогне на обновување на црквата.

horor-turizam-napustena-crkva-so-duhovi-koi-krijat-mokjna-poraka02.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *