6 факти за нивото на хигиена во Јапонија, кое ги надминува сите стандарди

Во банкоматите банкнотите се чистат на температура од 200°C, при која 90% од бактериите се убиваат, а банкнотите се измазнуваат и изгледаат како нови.

6-fakti-za-nivoto-na-higiena-vo-japonija-koe-gi-nadminuva-site-standardi-01.jpg

За Јапонците хигиената е неверојатно значајна. Дури и според традицијата Јапонците пред важните молитви го мијат своето тело, па облекуваат бело кимоно.

Факти за завидното ниво на хигиена во Јапонија:

Сѐ е антибактериско

Во продавниците има цели рафтови полни со антибактериски средства и тоа уште пред пандемијата.

Јапонците ги соблекуваат чевлите секаде, од домови до ресторани, па за да се ослободат од непријатниот мирис на стапала во просториите уште во 1987 година смислиле антибактериски чорапи.

Во банкоматите банкнотите се чистат на температура од 200°C, при која 90% од бактериите се убиваат, а банкнотите се измазнуваат и изгледаат како нови.

6-fakti-za-nivoto-na-higiena-vo-japonija-koe-gi-nadminuva-site-standardi-02.jpg

Џвакањето мастика не им е потребно за свеж здив

Јапонците пијат апчиња кои содржат хлорофил за да се ослободат од лошиот здив. Тој блокира одредени супстанции кои предизвикуваат лош здив.

Но, апчињата имаат негативен ефект – на кратко го бојадисуваат јазикот во зелено.

Јапонците имаат и суплементи како што е екстракт од печурки за подобрување на работата на цревата и со тоа подобрување на состојбата на здивот.

6-fakti-za-nivoto-na-higiena-vo-japonija-koe-gi-nadminuva-site-standardi-03.jpg

Чистењето на ушите се смета за романтично

Во Јапонија не е чудно ако видите како маж ја става главата во скутот на својата сакана и таа со долг тенок инструмент му го чисти сулфурот од ушите. Таквата процедура се смета за нормална помеѓу партнерите, а и помеѓу членовите од едно семејство.

Но, оваа навика е всушност бескорисна затоа што сулфурот служи да ги спречи бактериите да влезат во ушниот канал.

6-fakti-za-nivoto-na-higiena-vo-japonija-koe-gi-nadminuva-site-standardi-04.jpg

Тоалетите имаат специјални направи за звуци за тие што се срамежливи

Многу Јапонци се срамат од помислата дека некој може да ги слушне додека извршуваат нужда, па смислиле специјална направа која го имитира звукот на водата што тече од чешма, наместо да пуштаат од чешма и да трошат вода непотребно.

Вакви направи има во поголемиот дел од јавните тоалети.

6-fakti-za-nivoto-na-higiena-vo-japonija-koe-gi-nadminuva-site-standardi-05.jpg

Миење на заби по секој оброк дури и во градинките и училиштата

Ова е дури еден групен ритуал кај децата, но и кај возрасните дури и кога се во јавност. Не е чудно да видите како некој си ги мие забите во канцеларијата на работа.

6-fakti-za-nivoto-na-higiena-vo-japonija-koe-gi-nadminuva-site-standardi-06.jpg

Сите чистат

Децата чистат во нивните училишта, возрасните чистат во нивните соседства, на концерти, наптревари итн.

Уште од најмала возраст се учат дека тие самите се одговорни за чистотата на околината.

6-fakti-za-nivoto-na-higiena-vo-japonija-koe-gi-nadminuva-site-standardi-07.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *