Надреална пештера во Нов Зеланд осветлена со биолуминисцентни црви (фото)

Пештерскиот систем Ваитомо е најпознатиот во Нов Зеланд, и тоа од многу чудна причина – црви што светат.

nadrealna-peshtera-vo-nov-zeland-osvetlena-so-bioluminiscentni-crvi-foto-01.jpg

Пештерата со светлечки црви е дел од системот Ваитомо во Нов Зеланд. Пред милиони години, местото на кое се наоѓаат пештерите било под вода, па оттаму и името – на маорски јазик, зборот „ваи“ значи „вода“, а зборот „томо“ – „дупка“.

Коралите, школките, скелетите од рибите и бројните мали организми помогнале во создавањето на варовничкиот слој во пештерите, кој е дебел и до 200 метри. Кога водата почнала да се повлекува, а варовникот да се суши, со текот на времето се формирал пештерскиот систем, кој денес е дом на светлечките црви.

nadrealna-peshtera-vo-nov-zeland-osvetlena-so-bioluminiscentni-crvi-foto-02.jpg

Овие биолуминисцентни црви – Arachnocampa luminosa – се вид кој живее исклучиво на Нов Зеланд.

nadrealna-peshtera-vo-nov-zeland-osvetlena-so-bioluminiscentni-crvi-foto-03.jpg

Нивните ларви, кои се залепени за ѕидовите на пештерата, се одговорни за неверојатното светлосно шоу, и секоја година привлекуваат бројни туристи кои им се восхитуваат (освен оваа).

nadrealna-peshtera-vo-nov-zeland-osvetlena-so-bioluminiscentni-crvi-foto-04.jpg

На ова видео од 360 степени на National Geographic можете да прошетате во внатрешноста на пештерата со биолуминисцентни црви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *