7 големи грешки кои родителите често ги прават

Константно штитење на детето од настинки. Спречување на детето да контактира со домашни миленици.

7-najgolemi-greshki-koi-roditelite-chesto-gi-pravat-01.jpg

Во образовниот систем учиме многу работи, но не и како да бидеме добри родители.

Младите парови немаат идеја како да се постават и како да се однесуваат кон детето, но и покрај тоа нема потреба секогаш да ги слушаат советите од постарите тетки затоа што многу пати тие се бесмислени.

Најчести родителски грешки:

Константно штитење на вашето дете од настинка, кога нормално е понекогаш детето да се соочи со настинка – на тој начин се формира неговиот имун систем.

7-najgolemi-greshki-koi-roditelite-chesto-gi-pravat-08.jpg

Не обрнување внимание дали детето го ставило ременот во автомобилот правилно – не само дали е врзано, туку и како е врзано.

7-najgolemi-greshki-koi-roditelite-chesto-gi-pravat-03.jpg

Лошо и длабоко сечење на ноктите, кое може да доведе до растење во кожа и подоцнежно гноење и проблеми.

7-najgolemi-greshki-koi-roditelite-chesto-gi-pravat-05.jpg

Оставање на детето предолго време во транспортер – ова не е добро за бебето кое уште нема оформено силни мускули на вратот, па така по 2-часовно патување бебето треба да биде ставено на креветче или да се направи пауза.

7-najgolemi-greshki-koi-roditelite-chesto-gi-pravat-04.jpg

Присилување на вашето дете да јаде – во ред е да оставите детето да огладне понекогаш и само да побара храна.

7-najgolemi-greshki-koi-roditelite-chesto-gi-pravat-06.jpg

Спречување на контактот со животни поради страв од бактерии. А всушност контактот со милениците го подобрува имунитетот на детето.

7-najgolemi-greshki-koi-roditelite-chesto-gi-pravat-02.jpg

Подигнување и вртење на детето држејќи го само за рацете- ова е неприфатливо затоа што лигаментите на малите деца се слаби и може да дојде до истегнување или повреда на зглобовите.

7-najgolemi-greshki-koi-roditelite-chesto-gi-pravat-07.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *