Психолошки тест: личноста која најмногу ве плаши, открива што потиснувате во себе

Унгарскиот психијатар Леополд Сони во 1935-та година го развил т.н. сонди тест со кој ги открива особините на луѓето – она што го потиснуваме длабоко во себе.

psiholoski-test-licnosta-koja-najmnogu-ve-plasi-otkriva-sto-potisnuvate-vo-sebe-01 (1).jpg

Неговата теорија била дека сличностите се привлекуваат, а тоа значи дека ако некој од луѓето на сликата ви се чини привлечен, тоа значи дека имате сличности.

Од друга страна, личноста на сликата која најмногу ве плаши и ви предизвикува морници, помага да ги откриете работите кои ги криете во себе.

Ова е скратена верзија на тестот, првата била со 48 фотографии.

Одберете ја личноста од сликата која ве плаши најмногу и откријте што тоа кажува за вас:

psiholoski-test-licnosta-koja-najmnogu-ve-plasi-otkriva-sto-potisnuvate-vo-sebe-01_1.jpg

.

.

.

.

.

.

.

.

Кое е бројчето на личноста која ви предизвикува морници?

psiholoski-test-licnosta-koja-najmnogu-ve-plasi-otkriva-sto-potisnuvate-vo-sebe-01_1.jpg

Слика 1: Садиста

Веројатно имате авторитативен став како родител или учител. Го потиснувате фактот дека сакате да доминирате над другите. Вие сте „пасивна“ и пријателски расположена личност. Сакате да им угодувате на другите, но имате склоност да бидете дефанзивни или пасивно – агресивни кога се чувствувате загрозено. Длабоко во себе сакате да гледате како другите патат, физички или емоционално.

Слика 2: Епилептичар

Веројатно реагирате прилично интензивно и бурно. Ги чувате длабоко во себе негативните емоции. Многу се трудите никогаш никој да не забележи како се чувствувате. Луѓето ве доживуваат како мирна личност од доверба. Под притисок, честопати не можете да се воздржите и знаете да „експлодирате“.

Слика 3: Кататоничар

Кататоничар е интелигентен човек со суперактивен ум. Се однесувате послушно, подготвени сте да ги чувате своите мисли и ставови за себе. Понекогаш ги потиснувате своите емоционални и физички потреби и желби, заради што се чувствувате како да не сте при себе. Ова ви буди чувство на незадоволство.

Слика 4: Шизофреничар

Ја потиснувате во себе емпатијата. Можно е да имате потешкотии во комуникација со други луѓе. Но, тоа не значи дека не сте друштвени. Напротив. Сакате да поминувате време со пријателите, но вашите врски се површни, па длабоко во себе се чувствувате осамени и изолирани.

Слика 5: Хистеричен

Во текот на детството веројатно честопати сте биле замолчувани и биле игнорирани вашите потреби. Имате израснато во скромна личност која има потреба од внимание. Постојано инвестирате во сопствениот изглед.

Слика 6: Депресивен

Депресивна личност која на прв поглед делува среќно, но во себе се борите со чувството на безвредност, несигурност и вина. Имате проблем со самодовербата. Обидете се да се изборите со овие чувства со тоа што ќе се фокусирате на својата работа и луѓето кои ги сакате.

Слика 7: Манијак

Имате развиена логика, зрели сте и врамнотежени. Се нервирате кога другите се хаотични и гласни, но тоа е затоа што ја потиснувате сопствената хиперактивна склоност. Длабоко во себе сте импулсивни и тешко ја контролирате својата енергија.

Слика 8: Дисоцијативно нарушување на идентитетот

Луѓето кои најмногу ги плаши ликот на 8-мата слика, како деца биле „малтретирани“ од возрасните, односно од некоја авторитативна личност. Заради тоа, честопати ја преиспитуваат својата сексуалност. Некои ова го прикриваат со придржување кон идеалите на сопствениот пол и стануваат „мачо“ мажи или изразено женствени жени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *