Ремек-дела на природата – дел од најубавите пештери во светот

Пештерите се можеби најуникатните формации на нашата планета. Скриени под планините, опкружени со вода или сместени во некој глечер, тие се цело богатство кое чека да биде истражено.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-01.jpg

Речиси секоја пештера ќе ве фасцинира со нејзиниот пејзаж, а неретко и со ендемските видови кои си ја направиле свој дом.

Во продолжение, пак, можете да погледнете како изгледаат некои од најубавите пештери во светот:

Son Doong, Виетнам

Оваа пештера се смета за најголемата во светот. Пештерата е долга околу 9 километри, со длабочина од 150 метри.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-02.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-03.jpg

Fingal’s Cave, Шкотска

Пештерата има уникатни хексагонални столбови кои ја прават да изгледа надреално. Оваа пештера е позната и по нејзината неверојатна акустика, поради што е нарекувана и „Пештера на мелодијата“. Поради нејзиниот облик, брановите што стигнуваат до внатрешноста звучат неверојатно.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-04.jpg

Cueva de los cristales, Мексико

Како што кажува името, што во превод значи „кристална пештера“, оваа пештера е исполнета со кристали. Најголемиот кристал што е пронајден досега има должина од 12 метри, ширина од 4 метри, а тежи неверојатни 55 тони. Бидејќи температурата во внатрешноста достигнува и 58 степени, голем дел од пештерата е неистражен.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-05.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-06.jpg

Batu Caves, Малезија

Ова се всушност неколку пештери од варовник, за кои се верува дека се стари околу 400 милиони години. Пештерите се најпознати бидејќи се и еден вид храмови и се украсени со многу скулптури и градби од хиндуизмот.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-07.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-08.jpg

Tham Lod, Тајланд

Ова е најпознатиот пештерски систем во Тајланд. Во овие пештери се пронајдени неколку дрвени ковчези, за кои се верува дека датираат пред илјада години.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-09.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-10.jpg

Antelope Canyon, САД

Ова е можеби најпосетуваната природна знаменитост во САД, а има и зошто. Пештерата е висока околу 40 метри, а поради опасниот пат, овде можете да стигнете само со искусен водич.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-11.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-12.jpg

Vatnajokull, Исланд

Во текот на зимските месеци, можете да влезете во најголемиот глечер во Европа и да им се восхитувате на замрзнатите пештери. Кога времето се стоплува, тие целосно исчезнуваат, сè до следната зима.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-13.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-14.jpg

Reed Flute Cave, Кина

Оваа пештера привлекува многу посетители, и поради натписите на ѕидовите кои датираат од 600-900 година, но и поради неверојатното осветлување во внатрешноста. Пред пештерата се наоѓа растение слично на бамбус (reed), кое се користело за правење музички инструменти, па оттаму и нејзиното име.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-15.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-16.jpg

Algarve Caves, Португалија

Поради ерозијата на варовникот од морската вода, настанала оваа неверојатна пештера во Португалија. До пештерата се стигнува само со брод, а во нејзината околина се развиле и неколку ендемски видови.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-17.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-18.jpg

Marble Chapel, Чиле

Како што кажува името „мермерна капела“, според пресметките, во оваа пештера има неколку милијарди тони мермер. Ова е една од најважните туристички атракција во Чиле, а поради уникатните бои, таа е една од омилените дестинации на фотографите.

remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-19.jpg
remek-dela-na-prirodata-del-od-najubavite-peshteri-vo-svetot-20.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *