Како да го ублажите ефектот на лутата храна?

Ако по грешка сте каснале малку повеќе луто од тоа што сакате, тогаш овие совети ќе ви бидат од голема корист.

kako-da-go-ublazite-efektot-na-lutata-hrana-001.jpg

Што го појачува, а што го ублажува ефектот на лутата храна?

Вода

Пиењето вода откако сте изеле нешто луто е природна реакција во моментот кога мислите дека устата ви гори. Но, иако водата е привремено решение, всушност течноста само го разнесува лутиот вкус низ устата и го одолговлекува целиот процес.

Млеко и јогурт

Млекото и јогуртот содржат протеин кој помага при лутината, а колку е повисок процентот на млечни масти – толку побрзо ќе се намали чувството на топлина во устата.

Алкохол

Алкохолот би можел да биде од помош, но процентот на алкохол во пијалакот мора да биде висок. Текилата и вотката докажано делуваат против лутината, меѓутоа испивањето по 1-2 голтки на секое луто залче не е најпаметна идеја.

Шеќер

Наједноставниот начин на кој можете да ја оладите устата е да каснете лажичка шеќер или мед. Држете неколку секунди и потоа исплакнете.

Скроб

Оризот и лебот делуваат буквално како крпа која ги впива лутите вкусови од устата.

Сладолед

Сладоледот е идеална мешавиња на млеко, шеќер и масти, што го прави идеален откако ќе се излутите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *