„Користам 2 презервативи истовремено за подобра заштита“ – 5 најчести заблуди за сексуално преносливите болести

Колку сме запознаени со нашето сексуално здравје и колку отворено зборуваме за тоа? Како да го заштитиме и кои се последиците од занемарувањето на сексуалното здравје врз нашата општа здравствена состојба?

5-najcesti-zabludi-za-SPB-01.jpg

И покрај модерното време и напредокот, сексуалното здравје сè уште се смета за табу-тема.

Време е да се промени тоа со разбивање на петте најчести заблуди односно митови во оваа насока:

1. Ако еднаш сум имал/а сексуално пренослива болест не можам да заболам повторно

Факт: Само некои сексуално преносливи болести оставаат траен имунитет и во тој случај оваа изјава е точна. Но, повеќето сексуално преносливи болести не создаваат имунитет. Затоа, во повеќето случаи, можно е повторно да се заразите со истата болест.

2. Користам 2 презервативи истовремено за додатна заштита

Факт: Двојниот кондом не обезбедува и двојна заштита. Кога користите два презервативи истовремено, постои поголема можност да пукнат поради триењето, што може да доведе до несакана бременост и пренесување на сексуално пренослива болест.

3. Можам да ги избегнам сексуално преносливите болести доколку практикувам орален и анален секс

Факт: Без оглед на видот на сексуалниот однос, било да е орален, анален или вагинален, лицето може да се зарази сосексуално преносливи болести.

4. Таблетите за контрацепција ме штитат од сексуално пренослива болест

Факт: Апчињата за контрацепција штитат од зачнување (бременост), но не и одсексуално преносливите болести. Нивната цел е да спречат несакана бременост и да ги регулираат хормоните, не и болестите.

5. По изгледот можат да препознаам која има сексуално пренослива болест

Факт: Сексуално преносливите болести често не предизвикуваат никакви симптоми, а заразените луѓе не изгледаат ниту се чувствуваат болни, па одговорното сексуално однесување е исклучително важно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *