Зголемување на очите, избелување на кожата – најпопуларните козметички процедури во Јужна Кореја

На сите ни е добро познато дека кога станува збор за козметичка хирургија, никој не може да се споредува со Корејците.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-01.jpg

Тамошните хирурзи умеат не само да ги поправат несовршеностите, туку целосно да им ги променат изгледот на нивните пациенти.

Истовремено, работат толку добро, што тешко дека ќе познаете дека некој направил некаква хируршка корекција на изгледот.

Пластичните операции стануваат сè попопуларни во оваа држава, а в продолжение можете да погледнете кои се најчестите корекции што ги прават Корејците:

Порцелански заби и трансплантација на коса

Порцеланските заби не се ништо ново и кај нас, но Корејците се особено вљубени во оваа процедура.

Истовремено, овде е доста популарна и трансплантацијата на коса и ја прават луѓе на кои почнала да им паѓа косата, но и оние кои сакаат да ѝ додадат уште малку густина.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-02.jpg

Избелување на кожата

Можеби за нас избегнувањето на кожата звучи бизарно, но тоа е доста популарно во Јужна Кореја. Наводно, за оваа процедура се користат инјекции со специјална мешавина која може да го изедначи тенот. Обично овие инјекции се користат за коригирање проблеми како депигментација.

На корејскиот пазар се наоѓаат и многу продукти за избелување на кожата, како кремови.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-03.jpg

Отстранување масни наслаги и обликување на телото

Овојпат не станува збор за обликување на телото со помош на исхрана и вежби. Корејците кои не се задоволни од килограмите, неретко одат на липосукција.

Тие имаат и третмани за отстранување на вишокот кожа после слабеење, инјекции за слабеење и разни процедури за обликување на телото.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-04.jpg

Третмани против стареење

Додека повеќето жени користат кремови и масажи, во Кореја популарен е лифтингот на лицето. Тие имаат и процедури со кои се отстрануваат масни наслаги од лицето, а доста често користат и ботокс.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-05.jpg

Обликување на челото и брадата

Овие третмани најмногу ја покажуваат умешноста на корејските пластични хирурзи. Можеби вие не би ни помислиле на ваков зафат, но во Јужна Кореја многу луѓе го менуваат обликот на нивната брада со помош на пластична операција.

Неретко прават и корекции на челото, особено ако сметаат дека им е „спласнато“:

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-08.jpg

Обликување на вилицата

Корејските пластични хирурзи можат и целосно да го променат обликот на вилицата. Доста често се прават и процедури за зголемување на јаболчниците.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-09.jpg

Ринопластика

Ринопластиката, или пластична операција на носот, е еден од почестите козметички зафати. Додека некои луѓе ја прават оваа операција од здравствени причини, повеќето во Јужна Кореја ја прават за да добијат совршен, најчест помал, нос.

Интересно е што и мажите доста често прават пластична операција на носот.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-06.jpg

Менување на обликот на очите

Овде, доста популарни се и операциите со кои се средува изгледот на очните капаци. Истовремено, постои и операција која може да ги направи очите малку пошироки.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-10.jpg

Зголемување на градите

Поради стандардите за убавина што им се наметнати на жените, операцијата за зголемување на градите е најбарана во Јужна Кореја. Може да се каже дека ова е и најпопуларната пластична операција насекаде во светот.

zgolemuvanje-na-ochite-izbeluvanje-na-kozhata-najpopularnite-kozmetichki-proceduri-i-operacii-vo-juzhna-koreja-11.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *