Зошто задолжително треба да ги миете лименките и конзервите пред да ги отворите?

Она што вие го гледате како брз ручек или вкусно освежување може да биде сериозно легло на зарази и болести.

zosto-zadolzitelno-treba-da-gi-miete-limenkite-i-konzervite-pred-otvoranje-01_copy.jpg

Лименките и конзервите се лесни и практични за отворање, но не секогаш безбедни, без да ги исчистите претходно.

Зошто од денес треба темелно да ги миете, пред да ги консумирате конзервираните производи?

На површината може да има урина од животни

Урината од животните може да пренесе повеќе болести и бактерии, а големи се шансите дека при транспорт, конзервите дошле во допир со неа.

zosto-zadolzitelno-treba-da-gi-miete-limenkite-i-konzervite-pred-otvoranje-02.jpg

Може да има и бактерии кои за нас се непознати и не сме отпорни на нив

Ако конзервата доаѓа од сосема поинаков крај на светот, каде луѓето се отпорни на одредена бактерија или вирус и стекнале имунитет, истата болест може да биде сериозно штетна за вас.

zosto-zadolzitelno-treba-da-gi-miete-limenkite-i-konzervite-pred-otvoranje-03.jpg

Може и да има поставено јајца од разни инсекти

Како на пример, бубашвабите кои ги има по сите темни и ладни складишта каде конзервите стојат и се пренесуваат, може да пренесат многубројни болести.

zosto-zadolzitelno-treba-da-gi-miete-limenkite-i-konzervite-pred-otvoranje-04.jpg

Сите овие нечистотии може да влезат во храната или пијалакот кои ги консумирате

При отворање на конзервата може да не ги забележите сите овие нечистотии со голо око, но тоа не значи дека нема да завршат во вашиот оброк или освежителниот пијалак.

zosto-zadolzitelno-treba-da-gi-miete-limenkite-i-konzervite-pred-otvoranje-05.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *