Знаете ли кое е најчестото женско име на светот

Марија и симболизира чиста и длабока љубов. Ова име е присутно во сите земји низ Европа, Северна и Јужна Америка и во делови од Азија. Името е најзастапено во Шпанија и Латинска Америка. Скоро 30% од припадничките од женски род во Шпанија се наречени Марија. Марија често се појавува во различни варијанти: Ана Марија, Марија Магдалена Мариела, Мариета, Маша, Ми(ј)а, Мајда, Мара, Маре, Марта, Мина итн. На оригинален хебрејски, името е Миријам, а ние сме ја презеле формата Марија според латинската верзија од името.

 Самото значење на името Марија не е точно дефинирано. Според едно неодамнешно толкување, името е изведено од египетскиот збор „мири“ што значи „сакан“ или „сакан на Бога“. Според претходните толкувања, името било добиено од хебрејскиот збор „мир“ (горчлив) и „џем“ (море), така што значењето би било „горчина од морето“.

Според толкувањето на Евсебиј од Цезарија, името значи „капка од морето“ и значењето потекнува од хебрејскиот „мар“ (капка) и „џем“ (море). Поради големиот восхит кон Мајката Божја, името Марија не се користело при крштевање во католичките земји сè до XV век.

Слични Вести
Menu