Како во Русија се слави Православната нова година

Русите, како и Македонците и Србите, слават две Нови години, едната на 31 декември и втората на 13 јануари. Просечен Русин секогаш слави во рамките на своето семејство, трпезата мора да биде полна (иако многу светски готвачи не и даваат посебно место на руската кујна, не им е грижа) постои руска салата што ја нарекуваат Оливие, „Херинг под крзнено палто“ (Херинг под крзнено палто) ), односно салата од харинга „во крзнено палто“, што значи дека покрај риба, задолжителен е зеленчук од секаков вид и неизбежна репка. Како што е познато, кога станува збор за пијалоци, Русите најмногу сакаат водка, но шампањот е исто така неизбежен. Научени во социјализмот да си обезбедат добро време со малку пари, Русите се навикнати на одредени ритуали, со неизбежна музика и добра вотка (и добра вотка значи добра подготовка, Русите никогаш не пијат вотка на собна температура, таа мора да биде добро разладена до станува густо и може да се пие од специјални чаши од 50мл) и со добро предјадење, кое се состои од солени печурки, краставици и кавијар намачкани на црн леб, тие ги слават своите празници. Русите никогаш не мируваат и никогаш не се релаксираат, па кога ќе наздрават едни со други со вотка, тие не велат „На здравје“ (руски: „На здравје“ - на здравје), велат „Пајехали“ (Ајде да одиме - „Ајде да одиме“). За време на новогодишните празници, децата одат на бројни претстави, т.н. „Јелкице“ (руски: Елочки). На крајот на вечерата, се изведува торта од брусница или торта од мед. Од снимањето во 1975 година до денес, за Нова година е прикажан култниот филм „Иронија на судбината“ во режија на Елдор Рјазанов.


Скоро секој Русин е малку мистик и поет, а тоа датира од времето кога Православието беше донесено од Византија, а додека други грабаа злато и богатство од Византија (крстоносци), Русите донесоа духовно богатство, и како што вели нивната поговорка: парите зборуваат, вистината е тивка.


 ”Значи, Новата стара година, како што ја нарекуваат Православна нова година, се слави тивко во кругот на семејството, и како што беше забрането за време на социјализмот, Русите сепак слават тивко и без многу помпа. Десет минути пред полноќ, тие го слушаат говорот на нивниот претседател и сите погледи се свртени кон главниот часовник на Спасената кула во Кремaљ. Вообичаено е, кога часовникот ќе удри на полноќ, да се посипуваат едни со други со златни sвезди, со цел целата година да биде успешна, и да се каже традиционалниот поздрав 

„С новым годом”.- „Среќна нова година“.
 
Слични Вести
Menu