Напуштеното одморалиште на Хитлер – нова туристичка атракција

Одморалиштето, кое се протега по скоро пет километри од брегот на Балтичко Море, се претвора во најдолгиот хотел во светот. Комплексот „Сила низ одмор“ на Хитлер на островот Риген, планиран за 20.000 гости, е бизарно историско наследство. Три години пред германскиот напад врз Полска во 1939 година, Хитлер наредил изградба на најголемиот туристички комплекс во светот, на брегот на островот Реген. Одморалиштето наречено Прора, со капацитет од 20 000 кревети, требаше да се искористи за останатите работници во германската фабрика, кои во тоа време работеа без пауза. Сепак, по почетокот на Втората светска војна, работниците биле вратени во фабриките и изградбата на Прора била запрена. За време на тригодишната изградба, повеќе од девет илјади работници го изградија туристичкиот комплекс .

По повеќе од шеесет години, комплексот Прора повторно стана актуелен, кога правата за негово обновување ги купи германската компанија Метропол маркетинг. Од 2018 година, Прора официјално стана одморалиште. Во моментов, постои сомнеж дали минатото на објектот ќе влијае на намалениот интерес за шопинг, или дали ова ќе стане само уште еден луксузен комплекс за богати туристи. Овој хотел содржи 10.000 соби. Комплексот има и хотел, хотел за млади, спа центар, продавници со луксузни добра и ресторани. Во буковата шума на островот Реген има глетка во облик на око .

Слични Вести
Menu