Фасцинантно или страшно: Роботот Софија доби државјанство и го шета светот, а основачот најавува производство на илјадници роботи како неа

Најпознатиот хуманоиден робот во светот – Софија е првиот робот што доби државјанство и може да го шета светот.Звучи лудо, но вистина е. Саудиска Арабија стана првата земја што додели државјанство на хуманоиден робот. Ова не е единствената карактеристика на овој женски робот. Софија е робот хуманоид со скоро идентични функции како човечки суштества, создаден од компанијата „Хансон роботикс“.Со многу реален изглед, за кој се грижи Хенсон Роботикс, Софија има сложен вештачки интелигентен мозок, со вградени камери во очите кој и овозможува да оствари контакт.

 Процесот на необичен пристап може да го пристапи вештачка интелигенција од развивачи од целиот свет, а знаењето и мудроста, од стотици алгоритми, стигнуваат до мозокот на Софија. Таа исто така беше главната ѕвезда на веб-самитот во Лисабон, кој се фокусираше на темата вештачка интелигенција и можноста вештачката интелигенција да произведе машини попаметни од нив самите. Софија е робот кој меѓу другото се прослави велејќи дека луѓето треба да бидат уништени).  Основачот на Хансон роботикс реши да го забрза развојот и производството на роботи како Софија и најави производство и продажба на илјадници роботи годинава. Еден од новите роботи кој го развиваат е “Грејс”, кој ќе се појави на пазарот оваа година, а ќе биде наменет за здравствениот сектор.

Слични Вести
Menu