Исланд го издаде првиот т.н корона пасош

Исланд го издаде првиот „пасош“ за вакцинација против коронавирус со цел да се олесни меѓународното патување за граѓаните кои примиле вакцина, пренесува Гардијан.

Сите 4.800 граѓани кои примиле две дози вакцина можат да аплицираат за издавање дигитални сертификати, објави исландското Министерство за здравство.

Министерството соопшти дека целта е да се олесни движењето на луѓето меѓу земјите, така што лицата кои примиле вакцина може да покажат потврда за вакцинација на граничните премини за да можат да бидат изземени од ограничувањата.

Слични Вести
Menu