Јадат како ненормални а не се здебелуваат: која е тајната на слабите луѓе?

Согорувањето калории во текот на денот е под влијание на метаболизмот, па затоа оние со прекумерна тежина честопати ќе кажат дека метаболизмот им е бавен и затоа се здебелиле, пишува Вашингтон пост.

Но, наместо тоа да ви е оправдување за прекумерната тежина, научете  основни факти за тоа како метаболизмот работи. Со други зборови, наместо да се жалите на бавниот метаболизам, можете да го зајакнете и забрзате.

Потребите за метаболизам и калории се разликуваат меѓу луѓето во зависност од факторите како што се генетиката, полот, возраста, составот на телото и нивото на физичка активност и може да бидат засегнати од здравјето.

Тироидната жлезда, на пример, е регулатор на метаболизмот. Сместено е на предната страна на вратот веднаш под адамовото јаболко. Колку повеќе произведува тироксин, толку е поголем базалниот метаболизам.

На тоа влијае и тоа дали имате температура, така што секое зголемување на температурата носи зголемување на базалниот метаболизам. Мускулни нарушувања, депресија, дијабетес, атрофија, продолжено гладување или ниско ниво на кислород во организмот, меѓу другото, ќе влијаат и на базалниот метаболизам.

Друг важен фактор е составот на телото. Жената со прекумерна тежина има околу 40 проценти телесни масти и 35 килограми мускулна маса, така што ќе согорува помалку калории додека се одмара отколку жена со 30 проценти телесни масти и 50 килограми мускулна маса. Мускулното ткиво е метаболички поактивно од масното ткиво во телото.

Ова е исто така причина што стапката на базален метаболизам се намалува со возраста. Како што стареат луѓето, тие обично губат мускулна маса и добиваат маснотии. Базалниот метаболизам се проценува дека забавува за еден до два проценти на десетгодишна возраст.

Ако навистина сакате да го започнете метаболизмот, најлесниот начин е да ја зголемите мускулната маса и нивото на физичка активност. Со зголемување на мускулната маса, ги зголемувате калориските потреби за нивно одржување.

Слични Вести
Menu