Се повеќе луѓе послабо гледаат заради коронавирусот

Сè повеќе луѓе стануваат кратковиди поради пандемијата

Речиси една година сме осудени на разни мерки поради пандемијата. Ова главно значи дека сме почесто дома. И почесто да зјапам во екраните. Првите студии потврдуваат дека расте бројот на кратковиди луѓе. Дали го читате овој текст, гледајќи на екранот? Дали добро гледате или ви се влоши видот во последно време?

Заради заклучување, онлајн часови и ограничени контакти, сите почесто гледаме во мониторите, таблетите и телефоните за време на ерата на короната. Повеќето луѓе поминуваат повеќе време дома и излегуваат малку надвор. Со постојано фокусирање на околните објекти, на очите им недостасува потребниот поглед кон далечината, пишува Дојче веле (ДВ)


Најновите истражувања во Холандија и Кина покажуваат дека кратковидоста се зголемила пред се кај децата поради мерките против короната – феномен наречен „карантинска миопија“. Податоците за повеќе од 120.000 деца на возраст од шест до 13 години во Кина покажаа драстично зголемување на случаите на миопија минатата година. Кај деца на возраст од шест до осум години, дури три пати повеќе отколку во претходната година. Кинеска студија наведува дека во таа возрасна група, видот се влошува просечно за -0,3 диоптрија. Колку е повисоко образованието, толку полоши се очите Ова драстично влошување на видот е особено загрижувачко бидејќи на рана возраст се одлучува дали некој ќе биде кратковид и ќе мора да носи очила. Миопија најчесто се јавува на училишна возраст и се влошува во текот на животот. Колку побрзо се појави, толку ќе биде поизразено. Ако очното јаболко на возраст од шест до десет години расте силно, тоа значи губење на видната острина на далечина. И тешката миопија, исто така, го зголемува ризикот од одвојување на мрежницата, катаракта преку покачен интраокуларен притисок или дури и губење на видот.

Според Институтот за визија „Бриен Холден“, околу пет милијарди луѓе ќе бидат кратковиди до средината на овој век. Миопијата значително се зголеми првенствено во индустријализираните земји, бидејќи сè повеќе гледаме на компјутери и телефони. Колку е повисоко нивото на образование, толку е поголем ризикот од миопија. Во Азија има натпросечни кратковиди деца. На пример, по Втората светска војна, имаше околу 20 до 30 проценти кратковидни 20-годишници во Хонг Конг, Тајван и Јужна Кореја, а денес има повеќе од 80% од нив. Но, и во Европа, околу половина од младите се кратковиди. Родителите треба да ја ограничат употребата на дигитални медиуми, особено за мали деца.
 „Од медицинска гледна точка, компјутер, мобилен телефон или таблет е целосно несоодветен за деца до тригодишна возраст“, ​​вели професорката Бетина Вабелс од Универзитетската клиника за око во Бон, максимален час на училиште.
 Ризикот се намалува доколку не се погледне предмет во непосредна близина предмет премногу долго, без оглед дали станува збор за телефон или книга. Одлучувачки фактор е растојанието и редовното вртење на погледот и гледањето во далечината.
 Ризикот се намалува со редовно останување надвор, бидејќи дневната светлина го забавува растот на очното јаболко. Интензитетот на светлината во просторијата е во просек од 300 до 500 лукс, а во природата на Сонцето до 100 000. Истражувањата во Скандинавија покажуваат дека миопијата се влошува во сезони со помалку дневна светлина.
 
Прекумерната употреба на електронски медиуми, според научниците, може да предизвика и заматен вид. И, ако го направите тоа навечер, тогаш несоница.
 
„Големиот процент на сино светло на екраните спречува лачење на хормонот мелатонин, што го успива човекот“, вели професорката Никол Етер, директор на клиниката за очи на Универзитетската поликлиника Мунстер. Тој вели дека е најдобро да не го гледате екранот најмалку два часа пред спиење.
Слични Вести
Menu