Планинска куќа со стаклен тунел

Иранската компанија излезе со предлог за тоа како традиционалниот А-облик на куќата може да се претвори во модерна форма со цел да се зајакне врската со природната средина и да се понуди нов дизајн на планинската куќа.

kuka2

Студиото ја смести својата визуелизација во пошумениот пејзаж на северен Иран. А, токму од таквата средина дизајнерскиот тим ја црпел инспирацијата за дизајнот на куќата.

Дрвото со светол тон доминира во внатрешноста на куќата, а најимпресивни се заоблените sидови покриени со дрвени облоги. Двата sида се наведнуваат малку кон небото, оставајќи простор меѓу нив.

kuka3

Целиот вертикален преден и заден дел на куќата е обезбеден со стаклена фасада што ја следи неправилната форма на ѕидовите.

Благодарение на големите стаклени панели, многу светлина влегува во внатрешноста, а сопствениците можат да ги апсорбираат убавините на природната средина од удобноста и топлината на куќата.

kuka4

Не помалку привлечна е внатрешноста, низ чиј центар се протега необичен стаклен тунел.

Отворен на горниот дел од куќата, тунелот овозможува продирање на дополнителна светлина, но и врнежи – дожд и снег.

kuka6

Куќата содржи сè што ви треба за удобен престој во природа.

Пред куќата има резервоар кој собира дождовница што се излева од тунелот.

Оваа куќа е совршено решение за сите оние кои сонуваат за беспрекорно дизајниран дом, во кој никогаш нема да изгубат контакт со природата.

kuka7
kuka
kuka8
kuka5
Слични Вести
Menu