Ако ги имате овие симптоми, патите од корона несоница. Се јавува и кај незаразени, а е почеток на други ментални нарушувања

Дали сте чуле за корона несоница? Овој вид несоница се јавува и кај луѓе кои не се заразени, но страдаат од последици од пандемијата, исто така и кај заразени и кај лица во постковиден период.Стресот предизвикан од пандемијата на коронарниот вирус има негативно влијание врз сонот во голема мера. Забележан е во текот на минатата година - двојно повеќе луѓе ширум светот страдаат од несоница отколку порано. Поимот коронарна несоница потекнува од пандемијата и претставува стрес предизвикан од сè што донесе новиот вид на коронавирус.
 
„Несоница се јавува и кај луѓе кои не се заразени, но страдаат од последици од пандемија, но исто така и кај заразени и кај луѓе во постковиден период“, објаснуваат стручњаците. Станува збор за јавен здравствен проблем. Американското здружение за медицина на спиење го означи како значаен проблемот со несоница за време на пандемијата на коронавирусите, бидејќи инциденцата на несоница, според последните податоци, е скоро двојно зголемена во светот.
 Најчестите причини се променетиот социјален ритам до кој не доведе целокупната пандемија и работата од дома. Се разбира, зголемувањето на стресот, вознемиреноста што е присутна, депресијата што се наметнува од сеопфатен страв од последиците од коронавирусот, значително влијаат на нашето ментално функционирање и доведуваат до скратување на спиењето и го нарушуваат квалитетот на спиењето Нарушувањето и фрагментацијата на спиењето со доминација на плитки фази на сон е главен фактор на ризик за развој на бројни болести. Ова му штети на срцето и создава зголемена можност за миокарден инфаркт, како и други коронарни срцеви заболувања и хипертензија.
 "Прво и најважно, она што е во пораст се нарушувања на анксиозност, нарушувања поврзани со стресот и депресија. Многу луѓе кои немаа ментални нарушувања пред пандемијата, се соочија со предизвици, од страв да не се заразат или да се заразат од член на семејство и да бидат блиски луѓе, потоа егзистенцијални стравови, страв од непознато и непознато колку ќе трае сето ова, сето тоа во комбинација со несоница може да доведе до исполнување на условите за појава на некои ментални нарушувања .
 „На спиењето влијае и употребата на мобилни телефони и сите дигитални уреди кои испуштаат голема количина на таканаречена сина светлина, за која е познато дека ја намалува количината на мелатонин, главниот хормон одговорен за квалитетот и длабокиот сон. Затоа,  се препорачува да се ограничи употребата на сите емитери. неколку часа пред спиење 
 За добар сон, важно е да останете на свеж воздух преку ден, а не спалната соба да ја претворате во канцеларија.
Половина час пред спиење, треба да направиме некои ритуали - да испиеме топол напиток, да се истушираме, да прочитаме лесна литература, да не се оптеретуваме со новости, да ги исклучуваме мобилните телефони. 
Слични Вести
Menu