Уште едно јапонско архитектонско чудо – облакодер со плоштад на врвот

Sou Fujimoto Architects го претстави проектот Torch Tower со 544 илјади квадратни метри во Токио, кој според досегашните сознанија ќе биде највисокиот јапонски облакодер со висина од околу 390 метри. Специфичноста на овој проект на кулата на парцела од 31.400 квадратни метри е дека планот предвидува изградба на голем јавен простор во форма на плоштад што ќе се наоѓа на надморска височина од околу 300 метри.

Japonija

Со концептот на „среќна и здрава зграда што го поврзува градот со иднината“, како што велат архитектите за ArchDaily, новата зграда со 63 ката генерира нова типологија на високи згради на иднината.

Sou Fujimoto Architects, заедно со Mitsubishi Jisho Sekkei, осмислиле дека на височина од околу 300 метри, има рид од песок како плажа за собирање луѓе. Наместо да се фокусира на објектот, оваа градска интервенција има за цел да ја приближи супервисоката зграда до локалните граѓани.

При дизајнирање на горниот дел од зградата, архитектите сакале да го реинтерпретираат традиционалниот плоштад, кој обично е присутен на ниво на приземјето и да го постават во поинаков контекст. Со организирање јавен простор налик на квадрат, намалена е хомогената вертикалност на кулата.

Japonija2

Покрај плоштадот во средината на кулата, за атрактивноста на овој проект придонесува и канцеларискиот простор на врвот со поглед на небото, како и просторот во форма на опсерваторија, дознава ArchDaily.

Архитектите најмногу соработувале на проектот со градежната компанија „Mitsubishi Jisho Sekkei“, а во нивниот објект во областа Чиода ќе има канцелариски простор, комерцијални објекти, хотели и јавни простории.

Japonija3

Идејата на архитектите била да го усогласат проектот Torch Tower со визијата за градот на иднината, да ја „разубават и енергетски да ја зајакнат Јапонија“, на начин што ќе ги надмине генерациите и границите на Јапонија.

Зградата ќе има и четири подземни ката, во кои, како и во пониските нивоа на зградата, ќе бидат организирани подземни премини за пешаци, кои ќе бидат директно поврзани со станицата во Токио и областите покрај реката Нихонбаши.

Слични Вести
Menu