Мистерии за смррта за кои научниците потврдуваат дека се случуваат, но немаат објаснување зошто

Смртта е неизбежна и го чека секој од нас, и иако е дел од секојдневниот живот, многу работи остануваат необјаснети и не се однесуваат само на прашањето за животот по смртта.

Дали знаете што се случува пред некоја личност да замине на тој свет и дали тој момент може да се препознае?

Еден експерт рекол дека смртниот штраф, односно процесот на умирање што претходи на смртта, е знак на сигурна смрт што чека некого во следните 23 часа, пишува New York Post.

Тоа е феномен што се јавува во време кога некое лице не е во можност да голта. Лицето кое се приближува до смртта дише поинаку, и тој уникатен звук е дел од тој феномен, вели др. Даниел Мурел, од Американскиот универзитет во Алабама.

Иако звукот е застрашувачки, лекарите уверуваат дека лицето не чувствува никаква болка.

Во такви случаи, медицинскиот персонал може да му помогне и да ја ублажи болката на пациентот свртувајќи го настрана за да ги расчисти дишните патишта.

Самиот процес на умирање е проследен со некои периодични, дури и паранормални појави за кои научниците немаат објаснување.

Не може да се избегне смртта

Според бројни религии, но и народни верувања, моментот на смртта е напишан со моментот на раѓање, и тоа не може да се избегне, колку и да се трудиме.

Паранормални истражувачи веруваат дека ако некое лице избегне смрт, тоа ќе се случи во бизарни услови. Како доказ се наведуваат документирани случаи на спонтано самозапалување на луѓе во кои настанала смрт со палење на телото и горење без очигледна надворешна причина.

Еден од првите познати случаи на спонтано палење на луѓето се случил во 1731 година во Верона. Грофицата Корнелија Банди била пронајдена мртва во кревет, повеќе од половина од нејзиното тело се претворило во пепел, а причините за пожарот не биле пронајдени.

Еден од најпознатите случаи е смртта на пензионираниот лекар Џеј Ирвинг Бентли од Пенсилванија, кој починал на 5 декември 1966 година. Само дел од неговата нога била пронајдена во бањата и куп пепел. Изгорел подот на бањата околу остатоците од телото, но пожарот не допрел до ништо друго.

Судбината запишана во органите

Донацијата на органи е хуман чин кој спасува многу животи, но во некои случаи се поврзува и со паранормалното. Во 1995 година, Американецот Тери Котл се застрелал со пиштол во главата поради депресија.

Бидејќи тој бил донатор на органи, неговото срце било брзо отстрането и пресадено во 57-годишен маж, Сони Грам.

Тој се сретнал со вдовицата на Тери неколку години по трансплантацијата за да и се заблагодари, но тие започнале поинтензивно да се дружат, па се венчале 2004 година. По четири години брак, нивната врска започнала да личи на бракот на вдовицата на Тери и починатиот, а Сони паднал во депресија. Тој извршил самоубиство, на ист начин како Тери Котл, пукајќи си во главата.

Животните ја чувствуваат смртта

Животинскиот мозок, а уште повеќе нивното шесто сетило, се огромна мистерија за луѓето. Кучињата и мачките најчесто се наведуваат како видовити, но паранормалните истражувачи објаснуваат дека тие се најблиску до луѓето, па затоа не го забележуваме однесувањето на другите животни.

Познат е случајот на дом за стари лица во Провиденс, САД и мачката Оскар, која многу пати прецизно предвидувала смрт на штитеник.

Мачката, која по природа не била дружељубива, доаѓала кај луѓето за да се гали со нив и се покажало дека тие луѓе наскоро умирале.

Во некои случаи кога луѓето биле во кома и лекарите веќе ги отпишале – Оскар не се приближувал. Последователно, луѓето „се буделе“ и за чудо се опоравувале.

Илузија на заздравување

Процесот на умирање ретко е брз – обично телото се подготвува за смрт неколку дена, особено ако станува збор за долга и тешка болест.

Црни и виолетови дамки, сува уста, запек или дијареја и губење на апетит се физички симптоми на смрт, но експертите забележале необична аномалија кај голем број хронични пациенти.

Имено, и покрај тешката состојба, тие често навидум „живнуваат“ ден-два пред смртта – нивниот ум станува поостар, болката се намалува, а членовите на семејството обично мислат дека станува збор за подобрување.

Сепак, тоа е само илузија, а научниците сè уште немаат објаснување за овој феномен. Некои од теориите се дека тоа е т.н. благослов на повисоките сили што служи за збогување со најблиските.

Смртта е заразна

Умирањето во болниците се споменува и како феномен на умирање. Имено, болниците водат статистика за бројот на смртни случаи, што покажува дека пациентите почесто умираат за време на викендите и празниците.

Сепак, постои уште еден интересен факт – индивидуалните смртни случаи во одделенијата се ретки. Така, деновите се поделени на оние во кои има повеќе смртни случаи, како и оние во кои никој не умрел.

Слични Вести
Menu