Медицински феномен: живее нормално иако срцето не му чука

Сè започнало пред неколку години, кога односот меѓу него и неговата сопруга започнал да се влошува, за таа на крајот да му каже еден ден дка го напушта. Погоден од таа вест, Николај имал срцев удар таа вечер и едвај успеал да ја повика брзата помош по телефон.

Кога лекарите го виделе неговиот кардиограм, биле изненадени: графичките бранови на хартијата изгледале невообичаено – неговиот дијаграм бил многу помал отколку што се очекувало.

 Го испитале неговото срце низ крвните садови и дури тогаш биле шокирани. Неговото срце не чукало! Иако крвните садови продолжиле да испумпуваат крв. Неговото тело функционирало нормално, иако според сите правила, не можело.

Бројни последователни лекарски прегледи само го потврдија претходниот наод: срцето на Николај не чукало. Лекарите го известиле за чудниот статус на неговиот кардиоваскуларен систем при првиот преглед по напуштањето на болницата. Сега, Николај редовно оди во локалниот кардиоваскуларен центар, каде ја следат неговата состојба и продолжуваат да го испитуваат неговото чудно срце.

„Кога лекарите ми рекоа, бев шокиран. Се плашев да се помрднам, па дури и да дишам. Цело време бев во паника: Мислев дека крвта ќе престане да тече низ моето тело и дека сигурно ќе умрам. Тогаш се навикнав на мојата состојба, а сега дури успеав да заборавам “, вели Николај.

Шест месеци по срцевиот удар, Николај запознал девојка, но тој се плашел дури и да ја додаде, плашејќи се дека може да умре од тоа. „Мислев дека секој стрес, позитивен или негативен, може да биде кобен за мене. Но, тогаш сепак решив да живеам полн живот, како порано “, вели Николај.

Виталиј Левицки, професор на Институтот за кардиологија, вели дека Николај Михаљничук е третиот човек во светот што живее со „мртво“ срце. „Едната личност слична на Николај е во Бразил, другата во Јапонија. Инаку, крвните садови на човечкото срце се еластични и доволно силни за да испумпуваат крв. Затоа Николај е сè уште жив, дише и се движи. Неговото срце е живо, но може да се каже дека спие. Нешто вакво може да се случи како резултат на стрес, и тој го имал тоа. Силното емоционално искуство предизвикува голема хормонална активност, што првенствено ги оштетува срцето и крвните садови “, објасни Левицки.

Феноменот на мртво срце првпат бил откриен во 1950 година во Виена. Потоа, научниците откриле „заспани“ делови од срцевото ткиво кај седум испитаници, додека тестирале нов модел на кардиограф. Сите тие изјавиле дека претходно доживеале многу силен емоционален стрес. Но, кај овие седум лица само некои делови од срцето „мирувале“; Сепак, Николај е дефинитивно уникатен, бидејќи целиот негов срцев мускул е под влијание на избледувањето. Ако тој немаше толку силни и еластични крвни садови, тој не ќе можеше да преживее.

„Овој човек може да живее нормален живот многу години. Не смее само да се занимава со напорни спортски активности, но едноставните физички вежби и умерениот секс можат да му користат “, тврди проф. Левицки.

Интересен е уште еден, неодамнешен случај од Русија.

Дваесет и седумгодишна бремена жена по име Ана била донесена на клиниката во Московскиот медицински институт. Лекарите откриле дека на Ана и била отстранета матката две години пред да забремени; фетусот пораснал во нејзината абдоминална празнина! Бебето е родено со царски рез.

Патем, според статистичките податоци на Светската здравствена организација, околу пет проценти од луѓето живеат (релативно нормално) со само еден бубрег; 3,3 проценти имаат само едно белодробно крило; 1,9 проценти немаат стомак; околу 0,3 проценти од луѓето се родени со само еден тестис.

Слични Вести
Menu