Тест журка за ковид во Амстердам – 1.300 луѓе танцуваа до зори (видео)

Љубителите на журките во Амстердам учествуваа во истражувачки проект кој истовремено им служеше да се одморат од карантинот воведен поради коронавирусот и да присуствуваат на првиот масовен настан по повеќе од една година.

Зиго Дом, најголемата концертна сала во Амстердам, во која собира до 17.000 луѓе, без присутни 1.300 луѓе кои играа на музика на познати диџеи.

Нивните движења и контакти беа следени преку значки што ги носеа на вратот, со цел да се утврди како може повторно да се организираат вакви настани.

Сите гости мораа да направат негативен тест на вирусот не постар од 48 часа, а беа поканети да бидат тестирани повторно пет дена по настанот, пренесува Ројтерс.

Тие беа поделени во шест групи, од кои секоја имаше различни упатства за социјално дистанцирање и носење маски, како и слобода за движење низ ходникот.

Владините советници ќе ги користат податоците за нивното однесување за да дадат препораки за можно олабавување на мерките во земјата во наредните месеци.

Слични Вести
Menu