Јапонците немаат кревет во спалната соба, а еве и зошто

Дали знаевте дека е сосема нормално да се спие на подот во Јапонија, како и дека во јапонските спални честопати нема кревети?

Постојат многу причини зошто Јапонците избираат да спијат на подот, а некои од нив имаат неверојатни здравствени ефекти.

Јапонците тврдат дека спиењето на под помага при следниве 4 работи:

  1. Ги ублажува или елиминира болките во грбот

Спиењето на тврда, рамна површина е одлично за грбот и наводно може да ви помогне да се ослободите дури и од долготрајна болка. Спиењето на мек душек, од друга страна, може да предизвика болки во грбот со текот на времето, бидејќи додека тоне душекот, ‘рбетот се витка. Спиењето на тврда подлога помага да се спречи ова искривување на ‘рбетот во сон и да се одржи во природна, рамна положба.

  1. Може да го подобри држењето на телото

Ако спиете во правилна положба и ‘рбетот има добра, цврста поддршка, ќе ви биде полесно да го држите грбот исправен во текот на денот. Кога грбот не боли, нема нагон да се свитка напред.

  1. Може да ја подобри циркулацијата

Кога спиете на подот, циркулацијата се подобрува бидејќи тежината е рамномерно распоредена насекаде и има помал притисок врз одредени делови од телото. Покрај тоа, спиењето во природна положба спречува и вкочанетост и чувство на пецкање предизвикано од слаба циркулација.

  1. Се будите полесно

За многумина е тешко да излезат од топол кревет и мека перница кога ќе заѕвони алармот, па затоа го одложуваат неколку пати. Но, кога спиете на под, го имате вистинскиот квалитет на сон, што го олеснува будењето и денот е полн со енергија.

Кој треба да избегнува да спие на подот?

Подот е најтешката површина за спиење. Иако има многу придобивки, постојат групи на луѓе кои не се препорачуваат:

луѓе кои страдаат од алергии, луѓе со коскени заболувања ,постари и зимурливи луѓе

Слични Вести
Menu