Астрономите кријат каде падна метеоритот во Далмација: на пазарот вредат илјада евра

Кон крајот на февруари хрватската метеорска мрежа забележа пад на метеор во областа Далмација, поточно во внатрешноста на Шибеник, а бил снимен од четири камери кои се дел од системот со над 30 камери на хрватската метеорска мрежа.

Хрватските астрономи подготвуваат експедиција и наскоро ќе тргнат во потрага по метеоритот, чувајќи ја во тајност точната локација.

– Претходно се случуваше поради голем број луѓе, да се направи голем метеж на теренот и ништо од работата – вели Корадо Корлевиќ од опсеравторијата во Вижњан.

Метеорите се направени од различни материјали, а повеќето од нив се таканаречени хондрити, камени метеори кои немаат посебна вредност. Од друга страна, постојат метеорити изработени од никел, железо и траги од други метали кои се повредни и кои се продаваат на пазарот за неколку стотици евра или долари по грам.

Најскапи се метеоритите што се делови од карпи од Марс и од Месечината, кои чинат околу илјада евра за грам.

– Цените на пазарот се различни, а откако нашите камери ќе го забележат летот на метеорите, тогаш се пресметува нивната траекторија и може да се утврди од каде потекнува – објаснува Доријан Божичевиќ, генерален секретар на Хрватското астрономско друштво.
meteorit
Фото: Хрватски астрономски сојуз

Од хрватскиот астрономски сојуз велат дека четири камери овозможиле пресметување на траекторијата, што покажало дека тело со големина на ракометна топка влегло во атмосферата на Земјата со брзина од 19,7 километри во секунда и го почнало своето патување на надморска височина од 84 километри. По повеќе од 4 секунди летање, метеоридот се изгаснал со брзина под 3 километри во секунда на надморска височина од 26 километри, а резултатот од динамиката во последната точка на летот посочи дека дел од метеоридот го преживеал летот.

Се проценува дека преживеаната маса е околу 25 грама, што дава тело што одговара на топка со дијаметар од околу 25 милиметри (колку големина од пинг-понг топче или топче за голф). Орбитата на телото покажува дека потекнува од астероидниот појас

– Треба да се разјаснат поимите. Метеор е светлосен феномен на небото, метеорид е карпа што лебди во вселената, а метеорит е кога ќе слета на површината.

Ние на нашите камери гледаме додека гори, а кога ќе се изгасне, влегува во таканаречен „мрачен лет“ и токму поради тој дел тешко е да се утврди точната позиција на падот. Кога влегува во темниот лет, губи маса и забавува, и паѓа со слободен пад на земјата. Затоа тогаш се потребни детални податоци за движењата на ветерот во таа област, за да можеме подобро да ја одредиме приближната локација на падот – објаснува Божичевиќ.

Извор: 24sata.hr

Слични Вести
Menu