Убива за 1 сат: ова идилично езеро всушност е најрадиоктивното место на земјата

Ова неверојатно убаво место на Земјата ги лути научниците. Само еден час покрај брегот на езерото Карачај на планините Урал е доволен сериозно да го загрози вашиот живот.
Езерото Карачај, лоцирано во Западна Русија, било користено од Советскиот Сојуз за отстранување радиоактивен отпад од фабриката „Мајак“, лоцирана во близина на Озиорск. Нивото на зрачење во текот на 90-тите било 600 рендгени на час. Зрачењето измерено во 1990 година во близина на ова езеро е сто пати поголемо од количината на зрачење на кое е законски дозволено еден американски работник да биде изложен за период од една година. Таа количина на зрачење е повеќе од доволна за да убие лице само еден час по изложувањето. Областа околу езерото е затворена за јавноста.  

Слични Вести
Menu